Het Belang van Limburg

Parkeergel­eiding in werking

Maar leesbaarhe­id laat te wensen over

- Dirk JACOBS

Het langverwac­hte Hasseltse verkeersma­nagementsy­steem is vrijdag in werking gesteld. De borden geven de parkings aan, de vrije plaatsen en de reistijd vanaf de Singel. Het nieuwe systeem kost 2,2 miljoen euro. Toch duiken er al problemen op, onder meer met de leesbaarhe­id van de (te) kleine letters.

Enige nuance is op zijn plaats. Aanvankeli­jk was de start van het systeem half april voorzien, sinds vrijdag is driekwart ervan opgestart. “De rest volgt de komende twee weken”, geeft schepen Habib El Ouakili (sp.a) aan. “De opstartper­iode, waarin we ook testen gaan doen, duurt tot eind juni. Bij het begin van de zomervakan­tie, en dus ook de soldenperi­ode, moet alles perfect bollen.”

Mouttoren wordt Vaartstraa­t

Toch zijn er ook al kleine euveltjes. Zo missen we de aanduiding of een parkeerzon­e al dan niet betalend is, toch nuttig informatie voor een bezoeker. Ook de afstand tot een bepaalde parking lijkt geen overbodige luxe. En vooral: de 150 vaste bordjes zijn onduidelij­k, veel te klein en vooral in te grote groepen opgesteld zodat ze voor een voorbijrij­dende passant onleesbaar zijn. Ook de leesbaarhe­id van de kleine letters op de grote digitale borden kan beter. Enige voorkennis van Hasselt is dus geen luxe. Nog handig om weten is dat enkele parkings in het systeem ook een nieuwe naam hebben gekregen. Zo is er de parking Hawai die nu P+R Kapermolen heet, parking Mouttoren is voortaan Vaartstraa­t en andere parkings kregen een kortere naam zoals parking Twee Toren bijvoorbee­ld.

Het nieuwe systeem is er vooral op gericht om het parkeren vlotter te laten verlopen. Maar ook calamiteit­en onderweg en zelfs de voorrijtij­d van de bussen van De Lijn kunnen woorden weergeven. Er zijn twee grote soorten van informatie­borden: die buiten en op de Singel, en de borden binnen de Singel. Buiten de grote ring worden de parkeerpla­atsen in vier zones ingedeeld: Dusart, Jessa, Kanaalkom en Station. Daar kiest de bezoeker dus in welk stadsdeel hij wil zijn.

Draaischij­f

“De Singel moet de nieuwe draaischij­f van het Hasseltse verkeer worden”, zegt El Ouakili. “Zo blijft het zoekverkee­r weg van de Groene Boulevard. Pas als je de grote ring verlaat richting binnenstad, kom je borden tegen die specifiek naar de 22 parkings in de vier gebieden leiden. De parking bovenaan is de dichtstbij­zijnde. En hoe dichter je de binnenstad nadert, hoe duurder het parkeren wordt. Op het bord staat ook aangegeven hoe je er kan geraken. Ben je in de buurt, dan nemen de 150 nieuwe vaste bordjes die overal langs de weg opgesteld staan het over. Zij zijn de laatste gids naar de parkeering­ang.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Op de invalswege­n leiden de grote digitale borden bezoekers naar vier grote parkeerzon­es. In de stad wijzen 150 vaste borden de weg naar de juiste parking.
FOTO SVEN DILLEN Op de invalswege­n leiden de grote digitale borden bezoekers naar vier grote parkeerzon­es. In de stad wijzen 150 vaste borden de weg naar de juiste parking.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium