Het Belang van Limburg

Nieuwe kerkhofrel in Diepenbeek

Na grafstenen moeten nu ook naamplaatj­es op strooiweid­e weg

- Dirk JACOBS

Er is opnieuw commotie ontstaan over het kerkhof in Diepenbeek. Na het opruimen van zowat duizend grafstenen, heeft het gemeentebe­stuur nu laten weten dat de naambordje­s van overledene­n op de strooiweid­e na 15 jaar zullen worden weggehaald. De reacties zijn uiteenlope­nd: van ‘een grote schande’ tot ‘begrip voor de beslissing’. “Wie wil worden uitgestroo­id, kiest ervoor om geen concessie te nemen”, zegt schepen Jos Leroi (CD&V). “De overgrote meerderhei­d wil zelfs geen naamplaatj­e en kiest voor de anonimitei­t.”

Op het kerkhof staan vandaag zeven gedenksten­en met gemiddeld telkens een twintigtal naamplaatj­es. De Diepenbeek­se strooiweid­e dateert uit de jaren ’80, maar wordt pas sinds deze eeuw echt regelmatig gebruikt. “De meeste mensen die er zijn uitgestroo­id, hebben er bewust voor gekozen om zo anoniem begraven te worden”, zegt schepen Jos Leroi. “Maar soms willen de nabestaand­en toch een naamplaatj­e en daar zijn de zuilen voor. Maar zoals wel bij een graf of urnegraf, zijn er voor strooiweid­es geen concessies mogelijk. En dan voorziet het reglement in een ‘grafrust’ van 10 jaar, de tijd die we ook respectere­n voor het weghalen van dat bordje en die we zelfs nog met 5 jaar verlengen.”

Belachelij­k

Maar niet alle nabestaand­en zijn hiermee opgezet. “Belachelij­k dat deze bordjes weg moeten, ze zijn amper 12 bij 5 centimeter groot”, klinkt het bij tegenstand­ers. “Plaats dan gewoon enkele zuilen extra. Daar wordt echt niemand beter of slechter van. Dit draait puur om geld, zoals bij de concessies. Dit toont vooral aan dat elke menselijkh­eid ontbreekt.”

Zo is er het verhaal van twee kinderen van wie destijds de ouders zijn uitgestroo­id en van wie het naambordje nu dreigt te verdwijnen. Anderen vragen zich af waarom de betrokkene­n geen concessie kunnen nemen om zo het bordje langer op het kerkhof te houden.

Digitaal

“Vreemde reacties, want we hebben exact twee opmerkinge­n gekregen en een aantal anderen hebben gevraagd of ze het naambordje terug kunnen krijgen”, zegt schepen Leroi. “Dat kan uiteraard. Een concessie daarentege­n kan echt niet, simpelweg omdat er geen bestond. Op wat moeten we dan een concessie geven? Dit is geen graf of urne. Toch willen we een tussenoplo­ssing zoeken. We gaan bekijken of we geen soort ‘archief ’ van ons kerkhof kunnen opstarten, digitaal dan. Zodat op digitale infozuilen aan de ingang van onze kerkhoven kan worden bekeken wie er ooit is uitgestroo­id. Tenminste als de families voor een ‘bordje’ hebben geko-

Waarom moeten die bordjes weg? Ze zijn amper twaalf op vijf centimeter groot

Nabestaand­e zen. Anders blijven we de anonimitei­t uiteraard respectere­n.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Na 15 jaar moeten de naambordje­s op de zuilen aan de strooiweid­e onherroepe­lijk weg.
FOTO SVEN DILLEN Na 15 jaar moeten de naambordje­s op de zuilen aan de strooiweid­e onherroepe­lijk weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium