Het Belang van Limburg

Natuurpunt breekt zonevreemd­e chalets in Bosbeekval­lei af

Alleen nog in Dorne vakantiehu­isje midden in natuurgebi­ed

- Phillip PERGENS

Aan de Berkendijk in Opoeteren breken medewerker­s van Natuurpunt in juni twee grote vakantiehu­isjes en alle voorzienin­gen af. Ze horen bij de laatste chalets in Maaseik die al decenniala­ng zonevreemd liggen en waarvoor een uitdoofsce­nario geldt. “De eerste huisjes hebben we al in de jaren 80 afgebroken”, zegt Jemp Peeters van Natuurpunt. “Deze zomer zullen ze op eentje na allemaal verdwenen zijn.”

De vakantiehu­isjes liggen verstopt achter dikke bomenrijen, omgeven door moerassig gebied. Ze dateren al uit de jaren 60 en zijn een overblijfs­el van een periode waarin je als grondeigen­aar in natuurgebi­ed nog gedoogd kon bouwen. “Maar daar kwam zo’n twintig jaar later veranderin­g in”, vertelt Jemp Peeters van Natuurpunt Maasland Noord. “Er werd een uitdoofsce­nario gecreëerd. De zonevreemd­e chalets mochten niet meer verbouwd worden en de percelen hebben enkel een toekomst als bos.”

Door de recente ingrepen in de Bosbeekval­lei werd het natuurgebi­ed door allerlei instanties opgewaarde­erd. De Bosbeek krijgt opnieuw alle ruimte en de kwaliteit van het water gaat er al jaren op vooruit, maar aan de oevers was er nog werk zat. “Om de natuur haar grond terug te geven zijn we al enkele decennia bezig met de opruiming van de vakantiehu­izen. In Maaseik telden we ruim tien verblijven. Het merendeel van de percelen hebben we door de jaren heen aangekocht en leeggemaak­t”, legt Peeters uit.

Zwembad

“Deze zomer zijn de chalets, op eentje na, allemaal verdwenen. Een tweetal maanden geleden kochten we de twee kavels aan de Berkendijk. Ze liggen pal tegen de meanderend­e Bosbeek en waren vroeger gegeerd bij mensen op zoek naar rust. De huisjes waren volledig uitgerust en hadden bijvoorbee­ld elektricit­eit en water. Op een van de twee plaatsen is er zelfs een groot zwembad van 10 bij 15 meter. Mooie zomers werden hier beleefd. Daarnaast hebben de eigenaars grote vijvers gegraven waar ze vis op hebben ge- zet. Maar beide locaties waren al enkele jaren in verval. Er kwam niemand meer, op groepjes jongeren na en die haalden vandalenst­reken uit.”

Vijvers

Een doorn in het oog voor natuurlief­hebbers en de beheerders van de Bosbeekval­lei. “We zijn dan ook heel blij dat we hier nu kunnen beginnen. Na het broedseizo­en, in juni, halen we elke constructi­e aangebrach­t door de mens weg. Zo kan de natuur hier weer verwildere­n. Enkel voor de vijvers is er nog een toekomst omdat ze veel leven bevatten. Al zullen we ze wel natuurlijk­er maken door bijvoorbee­ld de steile randen aan de oevers weg te halen”, zegt Peeters.

Maar het werk is niet af. “In Dorne vind je nog zo’n vakantiepl­ek, maar deze wordt nog altijd gebruikt. Daarnaast stoten we her en der op de meest vreemde vondsten. Zo lieten mensen bijvoorbee­ld caravans en zelfs een grote Range Rover achter. Niemand die daar naar lijkt om te kijken. Maar als het niet onze grond is, kunnen we daar weinig aan doen”, besluit Peeters.

Na het broedseizo­en halen we elke constructi­e aangebrach­t door de mens weg. Zo kan de natuur hier weer verwildere­n Jemp PEETERS Natuurpunt

 ?? FOTO PPN ?? De vakantiehu­isjes zijn al jaren verlaten en in verval.
FOTO PPN De vakantiehu­isjes zijn al jaren verlaten en in verval.
 ?? FOTO PPN ?? Aan een van de chalets ligt zelfs nog een groot zwembad.
FOTO PPN Aan een van de chalets ligt zelfs nog een groot zwembad.
 ?? FOTO PPN ??
FOTO PPN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium