Het Belang van Limburg

Nieuwe wijk goed voor 131 huizen

Kan Middelste Kommen Hoeselt redden van verplichte fusie?

- Fred PEETERS

In het centrum van Hoeselt komt een nieuwe woonwijk met 131 huizen. De gemeentera­ad zette donderdag unaniem het licht op groen voor ‘Middelste Kommen’. Mooi meegenomen: Hoeselt rondt daarmee de kaap van 10.000 inwoners en kan zo misschien net ontsnappen aan een verplichte fusie.

Middelste Kommen komt op een terrein van 6,5 hectare weilanden achter de Morlot- en Acacialaan. Middelste Kommen grenst aan de sociale woonwijk Nieuw Hoeselt, maar is dat zelf niet. De 131 huizen hebben elk een eigen tuin: 67 huizen zijn vrijstaand, 56 halfopen en 8 gesloten. De kopers krijgen van bouwheren Cordium en Kolmont zelfs een aangelegde stoep in klinkers. Sinds enkele jaren geldt in Hoeselt de regel dat inwoners de aanleg van stoeptegel­s zelf moeten betalen.

Wim Smeets van Kolmont Woonprojec­ten is vrij zeker dat de eerste spade dit jaar nog de grond in gaat. “De wegen en bijhorende infrastruc­tuur kunnen midden 2019 klaar zijn. Kolmont verkoopt dertig huizen sleutel-op-de-deur en 62 bouwgronde­n. De dertig huizen worden in verschille­nde fases verkocht.”

Directeur Alain Bielen van Cordi- um zegt dat de sociale bouwmaatsc­happij op Middelste Kommen 39 bouwkavels zal verkopen aan een lagere prijs voor kandidaatk­opers die onder bepaalde inkomensgr­enzen vallen. Hoewel de eerste gronden ten vroegste eind 2019 verkocht kunnen worden, zullen mensen zich wellicht deze zomer al kandidaat kunnen stellen.

Bezwaren

De eerste plannen voor de verkavelin­g Middelste Kommen dateren van eind vorige eeuw. In de beginjaren waren er al eens moeilijkhe­den door de samenwerki­ng tussen een private (Kolmont) en publieke bouwmaatsc­happij (Cordium).

Later doken problemen op met de wetgeving inzake de afwatering van een hellend terrein. De aanleg van bufferbekk­en om overvloedi­ge regenval op te vangen werd verplicht, maar dan waren er weer problemen met de nodige onteigenin­gen om het bekken te graven. Enkele jaren geleden toonden een tiental Hoeselaren van de meer residentië­le De Bormanlaan en Hooilingen­straat, zich evenmin gelukkig met de nieuwe wijk in hun achtertuin. Zijn die laatste bezwaren nu allemaal van de baan? Burgemeest­er Werner Raskin (VLD+) sprak er openlijk over op de gemeentera­ad. “Vandaag keuren wij de aanleg van wegen en verkavelin­g goed zodat die dit jaar nog kunnen starten. Binnen enkele maanden komt de bouwvergun­ning op de gemeentera­ad. Tegen de bouwaanvra­ag zijn ook al enkele bezwaren binnengeko­men. Wij nemen die bezwaren ernstig, bestuderen ze en kijken wat we kunnen doen zodat iedereen in Hoeselt gelukkig kan leven.”

Fusie

Een mooi neveneffec­t van de nieuwe verkavelin­g is dat Hoeselt zo wel eens de kaap van 10.000 inwoners zou kunnen ronden. “Dat is niet het eerste doel”, zegt burgemeest­er Raskin. “Ik wil vooral dat jonge Hoeseltse gezinnen die hier graag blijven wonen, dat ook kunnen. Dat was de voorbije jaren wel eens een probleem en verandert nu. De komende jaren komt in Hoeselt nieuwbouw voor minstens 300 gezinnen. Op de Bilzeren Tongersest­eenweg zijn twee grote appartemen­tsblokken al in bouwfase. Op Middelste Kommen kunnen 131 gezinnen bouwen of kopen. En binnen drie jaar komen er door de centralisa­tie van de voetbalvel­den naar de oude Nederbaan nog eens 70 bouwkavels vrij. En dan zijn er nog kleinere private projecten voor een tiental meergezins­woningen. Vandaag zijn we met 9.700 Hoeselaren. Met 300 nieuwe wooneenhed­en erbij en gemiddeld bijna drie mensen per gezin, overschrij­den we gemakkelij­k de grens van 10.000 inwoners.” En dat is belangrijk in het kader van het fusiedebat. Er gaan immers stemmen op om gemeenten met minder dan 10.000 inwoners te verplichte­n om te fuseren. “Aan een verplichte fusie ontsnappen we dan. Een vrijwillig­e fusie blijft mogelijk, maar mijn partij is liberaal en laat de lokale afdelingen daarin de vrije keuze. En mijn keuze is bekend”, aldus nog Raskin.

 ?? FOTO FRPE ?? De nieuwe woonwijk Middelste Kommen ligt in vogelvluch­t op 500 meter van de Hoeseltse kerktoren.
FOTO FRPE De nieuwe woonwijk Middelste Kommen ligt in vogelvluch­t op 500 meter van de Hoeseltse kerktoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium