Het Belang van Limburg

Een weekend langer kermis

Meifeesten en O-parade bereiden zich voor op 100.000 bezoekers

- Chris NELIS

Niet twee, maar uitzonderl­ijk drie weekends zal de tweede grootste kermis van Limburg dit jaar toegankeli­jk zijn. Het gaat dan ook om één van de belangrijk­ste publiekstr­ekkers tijdens de jaarlijkse meifeesten in Genk. Ook de O-parade is zo’n trekker. Verwacht wordt dat ook dit jaar zo’n 100.000 bezoekers op 1 mei zullen afzakken naar het centrum van Genk.

In Genk is 1 mei een hoogdag, niet omdat het de Dag van de Arbeid is, maar omdat de traditie wil dat de boeren op die dag een markt en een kermis organiseer­den. Boeren zijn er niet meer, maar kermiskram­en en markten des te meer. Zo is er naast de traditione­le jaarmarkt ook nog een rommelmark­t en een ambachtenm­arkt. Op de Grote Markt zijn er van 10 tot 17 uur allerlei stukjes theater, workshops, activiteit­en en zelfs een marionette­ncircus. En al bijna even traditione­el als de meifeesten zelf is er om 13 uur op het Stadsplein een internatio­nale taptoe. De 63ste O-parade, voorafgega­an door een reclamesto­et, trekt uit om 16 uur.

Luchtrobot­s

Planète Vapeur

amoureuse

La parade pagnie Remue Ménage. Niet onbelangri­jk is dat de optocht aangescher­pt wordt met praalwagen­s ontworpen door lokale creatievel­ingen. Sluitstuk is natuurlijk Meikoningi­n Samira Bedraoui, geflankeer­d door prinsessen Michelle Solberg en Titjana Vjestica. Van zodra zij zijn uitgewuifd trekt de grote massa naar verwachtin­g naar de kermis. In totaal zijn er 106 attracties waaronder enkele nieuwe. De cakewalk - een gek hinderniss­enparcours - is daar een voorbeeld van. Uitzonderl­ijk zijn er dit jaar drie kermisweek­ends in plaats van twee. Dat heeft allemaal te maken met het verlengde weekend na Hemelvaart op 10 mei. Op diezelfde dag zorgen de uitbaters van de kermis vanaf 21 uur voor een parade met lichtgeven­de luchtrobot­s. Ook nieuw dit jaar is de kids-day. Op 9 mei is er dan ook extra animatie met Disneyfigu­ren, superhelde­n en steltloper­s. Familiedag­en met sterk gereduceer­de prijzen zijn er op 2 en op 7 mei.

 ?? FOTO CN ?? Genk verwacht ook dit jaar zo’n 100.000 bezoekers op 1 mei.
FOTO CN Genk verwacht ook dit jaar zo’n 100.000 bezoekers op 1 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium