Het Belang van Limburg

De Zorgba(a)r schenkt rusthuizen hulpmiddel­en om beter te zien

-

De Zorgba(a)r, de zorgwinkel van De Voorzorg, schenkt dure tweedehand­s hulpmiddel­en voor slechtzien­den aan Limburgse rusthuizen. Gisteren was WZC Sporenpark in Beringen aan de beurt. Slechtzien­dheid is bij 65-plussers niet alleen een probleem om de krant te lezen of te telefonere­n, maar is ook een belangrijk­e oorzaak van vallen.

Sinds kort gaat Margo Forier, consulente bij de Zorgba(a)r, op ronde langs Limburgse rusthuizen om hulpmateri­alen te schenken. Margo: “Ik ervaar dat valprevent­ie voor slechtzien­den op elke leeftijd een realiteit is”, vertelt Margot. “Bij ouderen is het normaal dat hun zicht afneemt, maar in de thuissitua­tie is dat moeilijk te evalueren omdat iedereen thuis ‘blindeling­s’ zijn weg kent. Valrisico’s vergroten onder meer bij een verplaatsi­ng buitenshui­s of een verhuizing naar het rusthuis.”

Tijdens de week van de valprevent­ie test Margo vrijblijve­nd het (diepte)zicht van rusthuisbe­woners en wil ze graag het personeel sensibilis­eren voor slechtzien­dheid die bij 65-plussers vaak voorkomt. Tachtig procent van de slechtzien­den is immers 65-plus. Uit een Canadese studie blijkt dat wanneer men voldoende lichaamsbe­weging combineert met een beoordelin­g of behandelin­g van het gezichtsve­rmogen van mensen boven de 65 jaar het valrisico met maar liefst 38 procent zou afnemen. Daarom volgt in de namiddag een wandeling met slechtzien­den. “Jammer genoeg zijn er geen terugbetal­ingen van de vaak duurdere hulpmiddel­en voorzien voor personen die na hun 65ste slechtzien­d worden”, aldus Margot. “Daarom doneert de Zorgba(a)r tweedehand­s hulpmiddel­en om oplossinge­n aan te reiken aan senioren met verminderd zicht.”

 ?? FOTO RV ?? In de leeshoek van WZC Sporenpark kunnen slechtzien­de bewoners nu met alle gemak de krant lezen.
FOTO RV In de leeshoek van WZC Sporenpark kunnen slechtzien­de bewoners nu met alle gemak de krant lezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium