Het Belang van Limburg

“We starten met een schone lei”

Krieckaert wordt plek voor rustzoeker­s en natuurlief­hebbers

- Guido KERCKHOVEN

Nu de verkoop van de Krieckaert (1.275.000 euro) achter de rug is, maakt de nieuwe eigenaar zijn toekomstpl­annen voor het recreatied­omein met de bewogen voorgeschi­edenis bekend. CEO Guy Coenen en dochter Sofie gaan van de Krieckaert een plek maken waar rustzoeker­s kunnen ontstresse­n. En op termijn hoopt Be-Housing vijftig nieuwe chalets bij te bouwen op de twee voetbalter­reinen van de opgeheven voetbalclu­b FC Apollo Gellik.

“Tijdens een verkennend­e wandeling op het domein viel me de rust op die de bosrijke omgeving uitstraalt. Ik was meteen verkocht”, zegt Coenen. “Van de bewogen voorgeschi­edenis wist ik als Diestenaar niets af, maar al snel voelde ik de emotionele band die de inwoners van Gellik met dit recreatiep­ark hebben. We laten het verleden resoluut voor wat het is en starten hier met een schone lei.”

Goodwill

Eind december 2017 schorste gouverneur Reynders de verkoopove­reenkomst tussen de gemeente Lanaken en Be-Housing na een klacht. Maar eerder dit jaar oordeelde Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) dat de schorsing ongegrond was, zodat de verkoop drie maanden na datum alsnog kon gebeuren. “Tijdens een infovergad­ering met de chaletbewo­ners was ik blij verrast over hun constructi­eve houding”, vervolgt Coenen. “Ze hadden een heilige schrik dat ze moesten vertrekken. Maar er is goodwill en de bereidheid om dit park in orde te stellen met de wettelijke voorschrif­ten. Zo hebben sommige eigenaars bijvoorbee­ld bij hun buitenverb­lijf een carport geplaatst en dat kan wettelijk niet. Of ze hebben een te groot deel van hun perceel verhard. Op korte termijn zoeken we een terreinbeh­eerder met groene vingers, die tegelijker­tijd de skills van een pastoor en een wijkagent heeft om een gemeenscha­psgevoel te creëren. Het moet iemand zijn die niet bezwaard is door de voorgeschi­edenis van het domein. Daarnaast hopen we zo snel mogelijk een uitbater voor de cafetaria te vinden.”

Sprookjesh­uis

Sinds begin april steekt het personeel de handen uit de mouwen om het domein op te schonen. “Er komt géén nieuw zwembad, want een redder aanstellen is onbetaalba­ar”, voegt Sofie Coenen toe. “De speeltuin, petanqueba­nen en de tennisveld­en blijven wel behouden. Op de dierenweid­e grazen nu nog schapen, maar daar richten we vanaf volgend jaar een eyecatcher in met originele woonvormen zoals een boomhut, hangtenten of een sprookjesh­uis. Daarmee komen we tegemoet aan de wensen van de chaletbewo­ners die geen eenheidswo­rst willen.” De procedure om van de sport- en spelzone van de twee voetbalvel­den een recreatiez­one te maken loopt momenteel. “Eénmaal die bestemming­swijziging achter de rug is, koopt Be-Housing ook deze twee loten (390.000 euro, nvdr.) en hopen we toestemmin­g te krijgen om er chalets voor verhuur te bouwen”, vervolgt Sofie. “Dat moeten er dan wel minstens vijftig zijn om het project rendabel te maken. De voetbalkan­tine blijft een taverne en feestzaal of wordt een groepsverb­lijf. Dat staat nog niet vast.”

 ?? FOTO GUIDO KERCKHOVEN ?? Personeel van Be-Housing is al weken in de weer om het recreatied­omein op te kuisen.
FOTO GUIDO KERCKHOVEN Personeel van Be-Housing is al weken in de weer om het recreatied­omein op te kuisen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium