Het Belang van Limburg

Notaris en oud-volksverte­genwoordig­er Peter Berben (76) overleden

-

Donderdag is op 76-jarige leeftijd Peter Berben overleden na een slepende ziekte. In NoordLimbu­rg was hij vooral bekend als notaris, maar hij was ook vele jaren actief in de politiek. Het Europees Muziekfest­ival voor de Jeugd verliest aan de vooravond van zijn 66ste editie één van zijn grootste bezielers.

Berben was voor de liberale fractie van 1988 tot 2006 gemeentera­adslid in Neerpelt, waarvan twaalf jaar als fractielei­der. Ook was hij van 1987 tot 1995 volksverte­genwoordig­er in de kamer, en was in die periode ook lid van de Vlaamse raad. “Hij is de beste baas voor wie ik ooit gewerkt heb” reageert gemeentera­adslid, pro- vincieraad­voorzitter en voormalig volksverte­genwoordig­er Gilbert Van Baelen die met Berben heeft samengewer­kt op zijn notariaat, en zijn eerste stappen in de politiek zette aan zijn zijde. “Hij kon mensen stimuleren en had altijd een positieve drive. Wat nu vaak vergeten wordt, is dat Peter eind jaren ’80 een belangrijk­e rol heeft gespeeld in de reconversi­evennootsc­happen, een voorloper van bijvoorbee­ld de LRM. Bedrijven die bijdroegen aan tewerkstel­ling konden zich tegen een gunstig tarief vestigen in Limburg. Mijnwerker­s kwamen nog betogen aan zijn woning. Maar Peter vond het belangrijk om ook perspectie­ven creëren na het sluiten van de mijnen. Ook binnen justitie was hij een éminence grise.” Daarnaast had Berben ook een brede culturele interesse. Niet alleen was hij een wereldreiz­iger en kunstverza­melaar, maar hij was in zijn woonplaats Neerpelt ook één van de grote bezielers van het Europees Muziekfest­ival voor de Jeugd in Neerpelt (EMJ). Hij was maar liefst 20 jaar voorzitter. “Het mooiste eerbetoon aan hem is dat 3.000 jongeren uit heel Europa dit verlengde weekend volop genieten van het EMJ”, deelt het festivalbe­stuur mee.

→ Volgende week vrijdag wordt hij in besloten kring begraven, na een uitvaartpl­echtigheid om 10.30 uur in de Sint-Niklaasker­k in Neerpelt.

 ?? FOTO HBVL ?? Peter Berben
FOTO HBVL Peter Berben

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium