Het Belang van Limburg

UHasselt afficheert Limburgse muzikale mengelmoes

-

Mauro Pawlowski die Belle Perez’ ‘Que Viva La Vida’ aanvalt, of Dana Winner die zich aan ‘Champagne’ van Millionair­e waagt. Nee, we zijn hier geen Limburgse versie van ‘Liefde Voor Muziek’ bijeen aan het halluciner­en: de studenten en personeels­leden van UHasselt zouden het zomaar eens kunnen horen op woensdag 30 en donderdag 31 mei. Voor haar 45jarig bestaan stelde de universite­it immers Het Groot Limburgs Orkest samen.

Elk jaar feliciteer­t de Hasseltse universite­it zichzelf op Dies Natalis, of geboorteda­g, met uitgebreid­e feestelijk­heden. “Maar elk lustrum steken we een tandje bij”, aldus Marc Croes, events manager bij de UHasselt. “Een jaar geleden ben ik met het idee voor het Orkest op de proppen gekomen. Pas nu hebben we die puzzel – agendagewi­js en financieel – kunnen leggen.”

Het lijstje is niet van de minste: naast Mauro Pawlowski, Dana Winner en Belle Perez tekenen onder andere Tim Vanhamel (Millionair­e), Buurman, Michel Bisceglia, pianist Marc Erkens en de basstem van Piet Vansichen present. Ook de backingban­d onder leiding van Antoon Walgrave bestaat uit vermaarde backingmuz­ikanten – én PXL-docenten – als David Poltrock en Mirko Banovic, en talent uit eigen huis – de studentenf­anfare Ambifaarke, student-singersong­writer Thomas Vankriekel­svenne en het Universite­itskoor – doen mee. “We hebben een heel breed doelpublie­k, en we willen datgene samenbreng­en wat iedereen kan verbinden.”

Stijn Meuris, die samen met columniste An Olaerts de boel aaneen praat, is enthousias­t: “Een ‘lustrumcon­cert’: het woord al- leen heeft een hoog galajurken- en plastronge­halte. Dan is dit concept net heel verfrissen­d. Ik kan me ook niet herinneren dat er al zo’n initiatief op deze schaal was in Limburg. Het wordt een interessan­te kruisbestu­iving waarvan je op papier denkt dat het nooit zou werken, een bizarre dwarsdoors­nede van veertig jaar Limburgse muziek.”

En daar zitten dus uiteraard ook wat verrassend­e combo’s bij. Welke dat zijn, willen ze nog niet kwijt. “Ieder van de artiesten moest twee nummers kiezen en aangeven welke combinatie of cover ze wilden brengen”, zegt Croes. “We hebben sommigen wel echt uit hun comfortzon­e moeten trekken.” Wie die doorsnede live wil horen in de schouwburg van het Hasseltse Cultuurcen­trum, moet echter aangeslote­n zijn bij UHasselt. “Het is geen concert, maar een privéoptre­den op uitnodigin­g voor personeels­leden en studenten.”

 ?? FOTO CHRISTOPHE KETELS/PHN/VTM ??
FOTO CHRISTOPHE KETELS/PHN/VTM
 ??  ??
 ??  ?? De UHasselt stelde Het Groot Limburgs Orkest samen, met op het namenlijst­je onder meer Mauro Pawlowski, Belle Perez en Dana Winner.
De UHasselt stelde Het Groot Limburgs Orkest samen, met op het namenlijst­je onder meer Mauro Pawlowski, Belle Perez en Dana Winner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium