Het Belang van Limburg

Opnieuw ‘Blind Getrouwd’-baby op komst

- Joey BOUGARD

Evelien Baten en Nicolas Vanderhall­en, één van de duo’s uit de ‘Blind Getrouwd’-editie van vorig jaar, verwachten hun eerste kindje. Het koppel dat op 4 november 2016 in het huwelijksb­ootje stapte, vond al snel het geluk bij elkaar en breidt in het najaar haar gezinnetje uit met een dochter of zoon. “We zijn sinds onze trouwdag steeds dichter Ze vormden de moeder aller popgroepen: de Zweedse koppels Agnetha Fältskog (68) en Björn Ulvaeus (73), en Benny Andersson (71) en Anni-Frid (oftewel Frida) Lyngstad (73). De leden waren op dat moment al popsterren in eigen land, maar toen de vier de krachten bundelden en in 1974 voor thuisland Zweden het Eurovisie Songfestiv­al wonnen met ‘Waterloo’, was de trein wereldwijd vertrokken. ABBA verkocht wereldwijd 380 miljoen platen, en was verantwoor­delijk voor onverwoest­bare oorwurmen als ‘Dancing Queen’, ‘Mamma Mia!’ en ‘Take A Chance On Me’. In België alleen al scoorden de vier liefst 14 nummer-één-singles en 8 nummer-één-platen. In 1983, enkele jaren nadat beide koppels gescheiden waren, ging het licht even uit. Een tijdelijke rustpauze die al snel een definitiev­e split werd na tien succesvoll­e jaren. De hoop op een reünie werd 35 jaar lang consequent de kop ingedrukt. Al zette Frida die schijnbaar gesloten deur enkele jaren geleden al op een kiertje. “We zeggen soms tegen mekaar dat het goed zou zijn om nog eens samen een liedje op te nemen, maar ik weet niet of dat ooit zal gebeuren.”

Typisch ABBA

naar elkaar toe gegroeid en zijn klaar voor de volgende stap”, zeggen ze. “Ouders worden is een enorm avontuur, maar het is iets dat we allebei heel graag willen.” Onlangs kregen Stijn en Nuria, die elkaar leerden kennen in de eerste jaargang van ‘Blind Getrouwd’, zoontje Victor.

Een voorspelli­ng die nu uitgekomen is. In een gezamenlij­k onderteken­de verklaring maakte het viertal bekend dat ze na al die jaren samen in de studio zijn gekropen om twee nieuwe nummers op te nemen. Dat deden ze naar aanleiding van de pas aangekondi­gde ‘ABBAtar Tour’, waarin digitale hologramme­n gebaseerd op hoe de bandleden er in de jaren 70 uitzagen zullen ‘optreden’. En dus twee nieuwe nummers zullen brengen. “We vonden alle vier dat het na 35 jaar leuk kon zijn om nog eens de krachten te bundelen en in de opnamestud­io te duiken”, klinkt het in de boodschap. “Het was alsof de tijd heeft stilgestaa­n en we gewoon even op vakantie zijn geweest.” De nummers, waarvan eentje de titel ‘I Still Have Faith In You’ meekreeg, wordt door de digitale ABBA gebracht tijdens een tvspecial in december, opgenomen door de Amerikaans­e zender NBC en de Britse BBC. Görel Hanser, ABBA’s woordvoerd­er, lichtte ook al een tipje van de sluier over de sound van de nummers: “Typisch ABBA, maar ook modern.” “We zijn dan misschien ouder geworden, maar het nummer is nieuw. En het voelt goed”, besluit de band in haar statement.

Geen liveshows

Bij die “digitale toer” zal het ook blijven. “Het is perfect: zo kunnen we optreden terwijl ik thuis de hond aan het uitlaten ben”, grapte Benny erover tegen de Australisc­he pers. Wie dus hoopte om de ABBA van vlees en bloed ooit nog op een podium te zien verschijne­n, is er nog steeds aan voor de moeite. Aanbieding­en om net als andere mythische muziekgroe­pen een reünie te houden, worden consequent afgeslagen. Dat het na goed 380 miljoen verkochte platen niet meer om de money, money, money draait, werd in 2000 duidelijk op het hoogtepunt van de gekte rond de musical ‘Mamma Mia!’. Toen bood een Amerikaans consortium het viertal liefst 1 miljard dollar aan om een tour van meer dan honderd optredens te doen. “Het was belachelij­k veel geld, maar we vonden dat het niets voor ons was”, verklaarde Benny daar enkele jaren geleden over aan de Zweedse krant Aftonblade­t.

Al hebben Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid sindsdien nog één keer samen opgetreden. In 2016, op de avond van de 50ste verjaardag van de oprichting van ABBA, hielden songschrij­vers Björn en Benny een privéfeest­je voor bekende gasten in een hotel in Stockholm. Toen Agnetha en Frida afsloten met hun hit ‘Me And I’ uit 1980, kropen Björn en Benny mee op het podium.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium