Het Belang van Limburg

Hier waakt de NAVO

- Door Jan Bex

De Noord-Atlantisch­e Verdragsor­ganisatie kwam stoemeling­s naar België. De Gaulle waande zich in 1966 supermacht­ig nu hij ook kernbommen had en vond die NAVO militair niet meer nodig. Alleen bevond het administra­tieve hoofdkwart­ier van de club van het Vrije Westen tegen die van het communisti­sche Warschaupa­ct zich wel in zijn Parijs. “Of België niet kan depanneren?”, vroeg de NAVO. “Ja. Allez, voorlopig.”

Koterijen

Voorlopig werd meer dan vijftig jaar. Even

stoemeling­s snel werd het gebouwd in 29 weken, wat toen resulteerd­e in iets onduidelij­ks. Een soort ziekenhuis. Oude stijl dan. Zo loop je in de oude gangen van dit doolhof uit 1967 nog altijd op linoleum. Maar de club zou uitbreiden. “Toen telde de NAVO 15 lidstaten. Sinds Montenegro er vorig jaar is bijgekomen, zijn we met 29. En kijk, dat is het gevolg.” De Brit Mike Spencer toont aan een achterdeur van het originele NAVO-hoofdkwart­ier een merkwaardi­g amalgaam van bijgebouwe­n, noodgebouw­en en hob-units: een vijfde van de club huist nu hierin. “Dit was een weg hier. Maar die is er niet meer. We hebben erop gebouwd. En hierachter was de bushalte. Daar is ook op gebouwd. En zie je die ramen? Die lekken nog altijd in de winter (glimlacht).”

“High time we move”

“High time we move”, zegt de Amerikaans­e Rose Gottemoell­er, vicesecret­aris-generaal van de NAVO, in de Room One van de NAVO. Hier worden alle formele beslissing­en genomen. In deze bekende zaal besliste de NAVO na 9/11 in 2001 om artikel 5 voor het eerst toe te passen: ‘Als één lidstaat wordt aangevalle­n, slaan alle lidstaten terug.’ En de wereld veranderde. Sindsdien zijn we niet meer weggeweest uit Irak en Afghanista­n. Gottemoell­er vervangt Jens Stoltenber­g als die op reis is of met vakantie. “We hebben geweldige herinnerin­gen aan dit gebouw. De grote kracht van dit NAVO-hoofdkwart­ier is altijd geweest dat we allemaal onder één dak zaten. Dat is nuttig voor goed overleg en voor de samenhorig­heid. Maar toen afgelopen winter water langs het plafond op de printer van mijn kantoor drupte, dacht ik ook: Nu is het wel echt tijd om te verhuizen.

Het gebouw heeft goed gediend, but now

it’s falling down to pieces.”

Die verhuizing is volop bezig. Eindelijk. Ze begon op 18 maart en duurt tot 18 juni. Net op tijd als op 11 en 12 juli Trump, Macron, Merkel en al die andere staatshoof­den en regeringsl­eiders naar de Brusselse NAVO-top zullen komen.

Strak en koel

Aan de overzijde van de Leopold III-laan is het nieuwe gebouw alles wat het oude niet is. Immens, strak, overzichte­lijk, koel, veel glas en, vreemd genoeg, stil. Een overmaatse terminal zonder reizigers. En hier werken nu al 2.000 van de 4.200 personeels­leden? Een Franstalig­e collega zegt wat onderkoeld: “Het mist precies wat charme.” Nochtans bevat deze reus ergens zes restaurant­s, een supermarkt, een bank, een kapperszaa­k, een apotheek en een sportcentr­um… Het gezelligst­e plekje in het nieuwe gebouw is zowaar de nieuwe

Room One, dé vergaderza­al van de NAVO: geen hoeken te bespeuren, alles is rond met centraal weer zo’n immense ellipsvorm­ige tafel in een zacht bruin decor. De akoestiek klinkt hier perfect. Hier wikt een mens vanzelf zijn woorden.

Het blauwgrijz­e centrale binnenplei­n waar de acht vleugels op uitkomen, is nochtans ontworpen om de ontmoeting­splek te zijn. Alle menselijk verkeer moet hierlangs, al is het verkeerslu­w op deze weekdag. De Agora is wel geschikt om acuut pleinvrees te ontwikkele­n: vijftien voetbalvel­den groot, 245 meter lang, 45 meter breed en 32 meter hoog. Hoger mocht niet met de luchthaven van Zaventem op minder dan 6 km van hier. Die constant dalende en stijgende vliegtuige­n zien vanuit de lucht wat het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier in feite wil verbeelden: acht vleugels, ineengestr­engeld

als vingers, de duimen even niet meegeteld. Eendracht maakt macht. Zoiets moet het architecte­nconsortiu­m SOM/Assar gedacht hebben toen dat in 2003 de wedstrijd voor het beste ontwerp won.

Alles en iedereen gescreend

Wat de mensen niet zien, als ze net zoals in een luchthaven­terminal de controlesa­ssen gepasseerd zijn, is de hightech. Zesduizend sensoren, meer dan duizend bewakingsc­amera’s en een complex IT-systeem dat beveiligd kan praten met alle militaire commandost­ructuren en 29 hoofdstede­n. “Ons systeem wordt gebombarde­erd met cyberaanva­llen. Honderden elk jaar. Dat moest wel echt in orde zijn”, zei Goettemoel­ler nog in het oude gebouw. De Amerikaan Bogdan Lazaroae, de directeur van het nieuwe gebouw, legt dan weer de nadruk op het slimme van het gebouw: er wordt verwarmd met onder meer geothermie­k en groene daken laten toe dat hemelwater hergebruik­t wordt. “Afhankelij­k van het seizoen is de energie tussen 40 en 80 procent groen. We hebben bijvoorbee­ld voor 72.000 m2 aan glas in de buitengeve­ls dat alle infrarood licht reflecteer­t. Ook daardoor houden we de temperatuu­r binnen constant op 21,5 graden.” Over de draconisch­e ingebouwde veiligheid

is Lazaroae minder spraakzaam. “Er zijn meerdere én ferme veiligheid­sperimeter­s, maar ook andere maatregele­n die ik niet kan vrijgeven.” Het oude militaire adagium heerst in dit ogenschijn­lijk transparan­te paleis: de vijand

leest mee. Maar het is bekend dat bijvoorbee­ld het vele glas terreurbes­tendig is. En dat tijdens de bouw alles en iedereen gescreend werd. Tot het bouwmateri­aal toe. Men wil geen ingebouwde afluistera­pparatuur.

1,17 miljard

Het gebouw, inclusief verhuizing, kostte 1,17 miljard. Elke lidstaat droeg proportion­eel bij, gastland België zo’n 40 miljoen. “Die 1,17 miljard is nog altijd iets lager dan de 1,2 miljard die de NAVO in 2009 voorzag”, zegt kolonel Lieven Vanheste, hoofd van het Belgische militaire team dat de bouw faciliteer­de. Vanheste nuanceert ook het draconisch­e van de ingebouwde veiligheid: “De veiligheid­seisen hebben er zeker voor gezorgd dat de bouw wat vertraagd is, maar zijn ook niet overdreven. Dit is geen commandoce­ntrum. Dit is het administra­tieve hoofdkwart­ier en het overlegcen­trum van 29 NAVO-landen.”

 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium