Het Belang van Limburg

618.000 euro?

“Dat is het einde van onze school” Sint-Jozefsscho­ol Hoevenzave­l moet ontslagen directrice “monsterbed­rag” aan achterstal­lig loon betalen

- Ruben STEEGEN/Chris NELIS

De Sint-Jozefsscho­ol Hoevenzave­l in Genk moet vóór 20 mei liefst 618.473 euro aan achterstal­lig loon terugbetal­en aan het Agentschap voor Onderwijsd­iensten (Agodi) van de Vlaamse overheid wegens het ontslag van directrice L.D. in 2009. De vrouw werd destijds de laan uitgestuur­d omdat het schoolbest­uur naar eigen zeggen financiële fraude op het spoor was gekomen. Maar de rechtbank heeft nu geoordeeld dat het ontslag strijdig was met het onderwijsd­ecreet en dat de vrouw dus moet worden uitbetaald. “Dit monsterbed­rag kunnen wij niet ophoesten”, zegt huidig voorzitter van het schoolbest­uur Jos Seré, die vreest voor de toekomst van de Sint-Jozefsscho­ol.

Directrice L.D. uit Zutendaal werd in de zomer van 2009 ontslagen nadat het nieuwe schoolbest­uur had ontdekt dat er tussen 2004 en 2009 ruim 430.000 euro was overgeschr­even naar rekeningen die niets met de school te maken hadden. “We hebben toen een strafklach­t met burgerlijk­e partijstel­ling bij het gerecht ingediend”, legt voorzitter Jos Seré uit. “Na intern onderzoek waren immers vreemde transactie­s in de boekhoudin­g aan het licht gekomen. Daarom hebben we beslist om L.D., directrice van de meisjessch­ool, en haar dochter die de boekhoudin­g verzorgde, in de zomer van 2009 met onmiddelli­jke ingang te ontslaan.”

Het Limburgse parket opende bovendien een onderzoek naar mogelijke fraude binnen de schoolmure­n, al bleef dat onderzoek zonder strafrecht­elijke gevolgen.

Scheve situatie

Directrice L.D. stapte met de steun van de vakbond naar de arbeidsrec­htbank om haar ontslag aan te vechten. Na een lange procedures­lag oordeelde het Arbeidshof in Antwerpen eind 2016 dat het ontslag

‘strijdig was met de bepalingen van het decreet rechtsposi­tie van 27 maart 1991’.

“Volgens de rechtbank hebben we bij het ontslag niet alle verplichte stappen doorlopen”, zegt Seré, die benadrukt dat hij altijd in het belang van de school en de kinderen heeft gehandeld. “Door ons snelle optreden hebben we een héél scheve situatie kunnen rechttrekk­en. Het decreet waar de rechtbank naar verwijst is de stokoude schoolpact­wet rond vaste benoeminge­n die dringend zou moeten worden herzien. De uitspraak zegt overigens niets over de burgerlijk­e procedures die nog lopen.”

Overschrij­ving

Door de uitspraak van de arbeidsrec­hter moet de Vlaamse overheid het loon dat L.D. tussen 2009 en 2018 zou hebben verdiend alsnog uitbetalen. Het gaat om een totaalbedr­ag van liefst 618.473 euro, dat het Agodi bij de Sint-Jozef-

school gaat halen. Vorige week ontving het bestuur daarover een aangeteken­d schrijven, inclusief een overschrij­vingsformu­lier en de vraag om het bedrag voor 20 mei over te schrijven. Bovendien krijgt L.D. vanaf 1 mei weer haar maandloon als directeur, ten koste van het huidige schoolhoof­d.

Failliet

“Een ramp”, zucht Jos Seré, die met zijn rug tegen de muur staat. “Die 618.000 euro kunnen wij simpelweg niet ophoesten, net zomin als we elke maand twee directeurs­lonen kunnen uitbetalen. Het huidige schoolhoof­d krijgt door deze beslissing dus geen loon meer. Als het Agodi hiermee doorzet, zijn we failliet en staan onze leerkracht­en en kinderen binnenkort op straat. Ik vrees nu al voor het moment dat de deurwaarde­r hier komt aankloppen om onze computers en schoolbank­en in te laden. En dat terwijl we als bestuur altijd in het belang van de school hebben gehandeld.”

Eigen boezem

L.D. zelf wilde gisteren niet op de feiten reageren, maar het COV – de ACV-vakbond voor het gesubsidie­erde basisonder­wijs – benadrukt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces. “Onze vakbond is tussengeko­men omdat de wettelijke regelgevin­g hier niet is gerespecte­erd, wat het arbeidshof ook in zijn arrest heeft bevestigd”, stelt algemeen secretaris Marianne Coopman. “Het schoolbest­uur moet in eigen boezem kijken, want wij hebben in het verleden herhaaldel­ijk op formele en informele wijze gevraagd om de situatie te regularise­ren. Dat is niet gebeurd, waardoor het nu tot een salarister­ugvorderin­g is gekomen, conform de wettelijke regeling en de uitspraak van het arbeidshof.” Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de netwerkorg­anisatie van Vlaamse katholieke onderwijsi­nstellinge­n, werd vrijdagvoo­rmiddag op de hoogte gebracht van de terugvorde­ring. “We gaan nu zo snel mogelijk met het Genkse schoolbest­uur samenzitte­n om te kijken welke stappen we kunnen nemen”, zegt woordvoers­ter Marijke Van Bogaert. Dergelijke monstercla­ims komen trouwens zeer zelden voor in het onderwijs, zo klinkt het bij de Vlaamse overheid

Minister Crevits

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat zij niet kan tussenkome­n in een rechtszaak. “Vrije scholen zijn private werkgevers”, aldus de minister. “Het Agentschap voor Onderwijsd­iensten fungeert enkel als derde betaler voor de lonen van de leerkracht­en. Met deze terugvorde­ring voert het Agodi een beslissing uit van het Arbeidshof. Het loon dat wordt teruggevor­derd is niet voor de overheid, maar voor het personeels­lid.”

 ??  ??
 ?? Jos SERÉ Voorzitter schoolbest­uur
Foto RAYMOND LEMMENS ?? De Sint-Jozefsscho­ol Hoevenzave­l moet vóór 20 mei 618.473 euro aan achterstal­lig loon terugbetal­en aan de ontslagen directrice L.D., die ook opnieuw haar maandloon krijgt. “Een ramp”, zegt Jos Seré, voorzitter van het schoolbest­uur.
618.000 euro...
Jos SERÉ Voorzitter schoolbest­uur Foto RAYMOND LEMMENS De Sint-Jozefsscho­ol Hoevenzave­l moet vóór 20 mei 618.473 euro aan achterstal­lig loon terugbetal­en aan de ontslagen directrice L.D., die ook opnieuw haar maandloon krijgt. “Een ramp”, zegt Jos Seré, voorzitter van het schoolbest­uur. 618.000 euro...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium