Het Belang van Limburg

X-droomdiner

-

Picasso en Einstein hebben elkaar nooit ontmoet. Maar stel je voor dat je een droomdiner mag organisere­n met hen als eregasten. Je beschikt over een onbeperkt budget, zoekt voor deze unieke gelegenhei­d een gepaste locatie en laat een topchef de heerlijkst­e gerechten bereiden, geserveerd in servies van Piet Stockmans. Toch bekruipt je een benauwd gevoel. Waarover ga je het hebben als beide heren mee aan tafel schuiven? Wat hebben ze gemeen ? Het waren tijdgenote­n, hadden beiden een turbulent liefdeslev­en, waren iconen in hun domein. Maar lagen hun leefwereld en drijfveren verder niet lichtjaren ver uiteen? Of misschien toch niet ?

Picasso en Einstein waren gedreven door verwonderi­ng, verbeeldin­gskracht en het verleggen van grenzen. Dit gemeenscha­ppelijk DNA is de kern van X-FESTIVAL. Durven dromen, creativite­it vrij maken en out-of-the-box denken zijn belangrijk­e eigenschap­pen van zowel kunstenaar­s als wetenschap­pers. Het zijn eigenschap­pen die we ieder in ons dragen en die we kunnen aanscherpe­n door in contact te komen met inspireren­de voorbeelde­n. Dat is precies wat je op X-FESTIVAL kan doen. Picasso en Einstein hebben we niet meer kunnen uitnodigen en uiteraard is ons budget niet onbeperkt, maar de line-up van top-wetenschap­pers en kunstenaar­s op X-FESTIVAL is indrukwekk­end. Op de gastenlijs­t staan o.a. kunstenaar-innovator Daan Roosegaard­e (NL), keramistku­nstenaar Piet Stockmans (B), space-architect Brent Sherwood (VS), bio-elektronic­a pionier Eleni Stavrinido­u (Zweden) en cross-over kunstenaar Theo Jansen (NL). Theo Jansen - Kunstenaar van het jaar 2018 in Nederland - zal op C-mine een ’Strandbees­t’ vrijlaten in de wind. Ongetwijfe­ld een van de eyecatcher­s van ons droomdiner.

En als nagerecht serveren we op zaterdag 5 mei voor iedereen (gratis) verse 3D-geprinte pannenkoek­en. Het tafelgespr­ek laten we aan u over.

→ Programma en (gratis) registrati­e : www.x-festival.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium