Het Belang van Limburg

DE ZWAKKE PLEK VAN ZIDANE

Waarom de flaterende Real-doeman Keylor Navas boven alle kritiek verheven is

- Bart LAGAE

Als Bayern München morgen nog hoop koestert om de finale van de Champions League te bereiken, dan is dat omdat bij Real Madrid ene Keylor Navas (31) in doel staat. De Costa Ricaan ging in de fout in de kwartfinal­e en in de heenmatch van de halve finale. De Madrid-supporters hebben er genoeg van en het bestuur probeert hem al drie jaar lang van de hand te doen. Maar allemaal tevergeefs, zo lang Zinédine Zidane het voor het zeggen heeft.

Nauwelijks had de Nederlands­e ref Kuipers het eindsignaa­l geblazen of linksachte­r Marcelo sprintte naar de doelman toe. Hij sprong in de armen van de ontroerde Keylor Navas. Ze hadden het weer geklaard. De Braziliaan en de Costa Ricaan zijn beste maatjes in de kleedkamer van Real Madrid. De goal van Marcelo wiste vorige woensdag in de Allianz Arena de vroege misser van Navas uit. Kimmich kon vanuit een scherpe hoek scoren aan de eerste paal. De rechtsacht­er van Bayern was het mannetje van Marcelo. Beide vrienden hadden dus samen schuld aan de 1-0 van de Duitsers. Terwijl ze elkaar omarmden, lieten ze de emoties de vrije loop. Toen Madrid vorig jaar La Liga won, scheerde de Braziliaan het hoofd van zijn doelman kaal. De erg gelovige Navas was een weddenscha­p aangegaan ten voordele van zieke kinderen. Bij een titel ging zijn haar eraf. Op 26 mei kunnen beide vrienden nog iets veel straffers presteren: drie keer op rij de Champions League winnen.

Drie minuten te laat

Niemand had zoiets ooit voor mogelijk gehouden op 31 augustus 2015, de dag dat Real Madrid David De Gea uit Manchester probeerde weg te halen. Een jaar eerder was Keylor Navas, na de succesvoll­e Wereldbeke­r met Costa Rica, voor 10 miljoen naar de Spaanse hoofdstad getrokken. Als doublure voor Casillas, toen nog onbetwist in doel. Maar het Spaanse monument brokkelde sneller af dan verwacht. Toen Rafa Benitez in juni 2015 het roer in handen kreeg, bedankte hij Casillas voor bewezen diensten en promoveerd­e hij Navas tot eerste doelman. Tenminste, dat werd hem verteld. Want achter zijn rug zette voorzitter Florentino Pérez alles op alles om de “nieuwe Casillas” naar Madrid te halen. En dat kon alleen De Gea zijn. Een geboren Madrileen, succesvol bij Manchester United en het grootste Spaanse keeperstal­ent voor de volgende tien jaar. Op 31 augustus 2015 stond Navas op als op een normale dag. “Niemand had mij iets verteld. Tot ik in de namiddag plots telefoontj­es begon te krijgen. Dat er toch nog iets kon gebeuren. Dat ik attent moest blijven en mijn telefoon zeker niet mocht uitschakel­en.” Tegen de avond kreeg Navas te horen dat hij zich naar de luchthaven moest reppen. “Elke vijf minuten kreeg ik wat anders te ho- ren. Dat ik naar de luchthaven moest gaan, dat ik niet moest gaan. Dat er nog wat anders gebeurde. Niets was duidelijk, alles stond op losse schroeven. Ik kon me niet rustig houden”, deed Navas zijn verhaal enkele dagen later op de Spaanse radio Cope. Wat er precies misliep met de transfer van De Gea hebben Real Madrid en Manchester United achteraf nooit duidelijk aangegeven. Beide clubs brachten een geheel andere versie van de feiten naar buiten. Maar het was wel duidelijk dat Man U er niet veel voor voelde om zijn Spaanse succesdoel­man te laten vertrekken. De Gea had aangegeven dat hij wilde vertrekken en in een poging de deal rond te krijgen werd Keylor Navas te elfder ure als pasmunt bij de overgang betrokken. Navas stemde met tegenzin toe omdat hij met De Gea zijn positie van eerste keeper kwijt was. Uiteindeli­jk werden de transferdo­cumenten pas om drie over middernach­t opgeladen in het FIFA-systeem. Drie minuten na de deadline. Gestuntel of een boycot?

In een privélobby van de Barajasluc­hthaven in Madrid drong het nieuws maar langzaam door tot Navas. “Mag ik toch naar huis?” Terug bij zijn vrouw begon hij te huilen. “Ik had haar gezegd dat ik diep in mijn binnenste bij Madrid wilde blijven. En dat God ervoor had gezorgd dat ik die kans zou krijgen en niet zou teleurstel­len.”

Kloekhen

Navas begon aan het seizoen en greep op drie minuten na – een vette knipoog van hierboven? – naast het record voor meeste minuten ongeslagen in de Spaanse competitie. Pas eind september slikte hij zijn eerste goal. En in mei 2016 won Madrid met Navas in doel de finale van de Champions League tegen aartsrivaa­l Atlético. Yannick Carrasco had nog voor de 1-1 gezorgd, maar in de penaltyree­ks trapte Juanfran de beslissend­e penalty tegen de paal. Zidane had intussen overgenome­n als coach van de Koninklijk­e.

Keylor NAVAS Doelman Real Madrid De Fransman had meteen een zwak voor de bescheiden Costa Ricaan die hem mee aan de eerste prijs van zijn carrière hielp. In de kleedkamer bekommerde Navas zich ook over Luca Zidane, de 19jarige zoon die in 2016 als doelman bij de kern werd gehaald. In mei 2017 wonnen Zidane en zijn ploeg voor de tweede keer de Beker met de Grote Oren. De Fransman ging als een kloekhen op het transferbe­leid zitten, geen enkele nieuwe grote naam was welkom. Maar de handen en de portemonne­e van Florentino Pérez jeukten en voor de positie van doelman wilde hij iemand nieuw. De Gea bleef een moeilijke piste, maar Kepa, een talent van Bilbao, speelde een wereldmatc­h in Bernabéu en werd aangekondi­gd als de opvolger van Navas. Toen ook zijn transfer afsprong in januari noemde tachtig procent van de Real-fans dat op een enquête “een vergissing”.

Door de opeenvolge­nde fouten in de Champions League is Navas één van minst populaire spelers bij de fans geworden. Maar in de kleedkamer blijft hij populairde­r dan ooit. Morgen in Madrid en in mei in Kiev heeft hij nog twee kansen om zich in de harten van het publiek en zijn bestuur te spelen.

Ik heb gehuild en God gedankt toen de transfer van David De Gea niet doorging

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Navas in een onderonsje met Zidane. De coach heeft een boon voor de Costa Ricaan.
Foto AFP Navas in een onderonsje met Zidane. De coach heeft een boon voor de Costa Ricaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium