Het Belang van Limburg

Michel Preud’homme “Ik ga niet aan de slag als Belgische bondscoach”

Michel Preud’homme wil niet tot na WK wachten op Rode Duivels en hoorde al even niets meer van Standard

- Ludo VANDEWALLE

Michel Preud’homme (59) wordt na het WK geen bondscoach. De coach die na zijn vertrek bij Club Brugge een sabbatjaar nam, wil niet zo lang wachten om een beslissing over zijn toekomst te nemen. Van Standard hoorde hij al even niets meer.

Een trainer die niet aan het werk is en wiens naam om de haverklap wordt genoemd. Hij bestaat. Het is Michel Preud’homme, die na vorig seizoen de deur bij Club Brugge achter zich dichttrok en een jaartje ging uitblazen in voornameli­jk Bordeaux, waar hij een huis heeft samen met zijn vriendin Marjorie. Hij kwam ook regelmatig terug naar België, omdat hij ook in Knokke een optrekje heeft en steeds weer werd hij aangeklamp­t met vragen over zijn toekomst. Preud’homme is zelf goed voor 59 interlands en leek daarom de ideale bondscoach. Maar ook Standard, de club waar alles voor hem begon, stond bij hem op de stoep met een mooi aanbod om terug te keren. Bruno Venanzi, de voorzitter van de Rouches, bedong in de overgang van Alexander Scholz naar Club Brugge zelfs een korting op de afkoopsom die Standard nog zou moeten betalen indien het Preud’homme zou binnenhale­n. Preud’homme stapte voortijdig op, maar had in Brugge nog een contract dat tot 2019 liep.

Eerst de heetste geruchten. Jij wordt volgend seizoen de nieuwe trainer van Standard.

“Ik ga jou eerlijk zeggen hoe het in elkaar zit. De eerste contacten dateren van enkele maanden geleden. Ik heb toen enkele gesprekken gehad met voorzitter Venanzi. Hij vroeg me of ik geïnteress­eerd was om terug te keren naar Standard en ik heb ja gezegd. Mijn voorwaarde was wel dat ik niet tijdens het seizoen wilde beginnen. Ik wilde me aan mijn sabbatjaar houden en pas volgend seizoen opnieuw beginnen. Die gesprekken zijn er dus geweest, maar de laatste tijd heb ik er niets meer van gehoord. We zien wel. Ik wacht af wat het wordt. Ik weet dus niet of er nog iets van komt.”

Je wilde niet bij Standard beginnen, maar met Bordeaux ketste het in januari, toch ook tijdens het seizoen, pas op het laatste moment af. Wat was het verschil dan?

“Zoals je weet is Bordeaux mijn tweede thuis. Het voorbije jaar zelfs mijn eerste thuis. Die club kwam al voor de tweede keer aankloppen. Het was dichtbij, dus dacht ik: Waarom niet? Maar ook dat is dus niet doorgegaan.”

Om financiële redenen. Als een club als Bordeaux jou niet kan betalen, Standard dan wel?

“Zoals ik al zei: de laatste contacten met Standard dateren al van enige tijd geleden. Ik weet gewoon niet wat er intussen eventueel veranderd is.”

Is het nu wel een goed idee om naar Standard te gaan? Ricardo Sa Pinto doet het goed, de spelers staan achter hem, de supporters zijn tevreden...

“Tja, dat weet ik niet. Het is nu even niet meer aan de orde, aangezien ik niets meer gehoord heb. Ik heb ook nog andere aanbieding­en.”

Begrijp je dat Sa Pinto wat zenuwachti­g rondloopt?

“Ja, dat kan. Maar misschien is dat niet nodig. Misschien is men bij Standard van gedacht veranderd en wil men mij niet meer als trainer. Dat zou ook zomaar kunnen. Dat moet je aan Standard vragen.”

Die communicer­en niet daarover. Ook niet over het feit of Sa Pinto al dan niet mag blijven.

“Wat wil je dan dat ik zeg? Ik focus me op de andere voorstelle­n.”

Zitten er interessan­te aanbieding­en bij waarvoor je onmiddelli­jk wil tekenen?

“Tussen dit en drie weken zal ik nergens tekenen. Ik heb nog wat tijd. Ik wil alles grondig overwegen. Maar ik ga volgend seizoen ergens aan de slag. Dat is nu wel zeker. Het was een leuk jaar, maar ik wil opnieuw beginnen.”

Heb je al iets van de Belgische voetbalbon­d gehoord met het oog op de job van bondscoach na het WK?

“Neen. Zij hebben al wel laten weten dat ze pas na het WK een beslissing nemen over de bondscoach. Daar kan ik niet op wachten. Stel dat ik wacht en ze beslissen om toch met Roberto Martinez door te gaan: dan laat ik misschien interessan­te voorstelle­n schieten en sta ik daar. Ik wil geen tweede keuze zijn. Dat moet iedereen begrijpen. Ik kan echt niet wachten.”

Teleurgest­eld in de voetbalbon­d?

“Het is simpel: ze hebben een procedure en stappen daar niet van af. Iedereen in België weet wie ik ben en weet wat ik als trainer kan betekenen. Als dat niet voldoende is, dan moet ik mij daarbij neerleggen. Maar ze moeten ook begrijpen dat als iets me zint ik daar zal op ingaan. Het is onmogelijk dat ik tot na het WK wacht.”

Venanzi vroeg me of ik geïnteress­eerd was om terug te keren naar Standard en ik heb ja gezegd. Maar de laatste tijd heb ik er niets meer van gehoord

Geen bondscoach dus, terwijl je dat zo graag had willen zijn.

“Het is nu eenmaal zo. Er is niet veel aan te verhelpen als de voetbalbon­d bij zijn procedure blijft.”

Wordt het België of het buitenland?

“Maakt niet uit. Ik wil nog een mooi project voltooien voor ik echt met pensioen ga. In welk land zullen we wel zien. Maar het zal niet als Belgisch bondscoach zijn.”

Ik wil nog een mooi project voltooien voor ik echt met pensioen ga. In welk land zullen we wel zien. Maar het zal niet als Belgisch bondscoach zijn

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium