Het Belang van Limburg

Liverpool naar finale

Liverpool eerste Engelse club sinds 2012 in finale Champions League

- Bart LAGAE

Real Madrid-Liverpool. Dat is, 37 jaar na hun eerste ontmoeting, op 26 mei de finale van de Champions League. Radja Nainggolan rolde mee de rode loper uit voor de Reds. Het duel in Kiev belooft een spektakels­tuk te worden door de twee best scorende teams uit de Champions League. Bankzitter Mignolet vierde mee in de kleedkamer.

Twee jaar na Real Madrid-Atlético Madrid staat er opnieuw een Belg in de finale van de meest prestigieu­ze Europese beker. Maar nee, niet Radja Nainggolan. De middenveld­er liet gisteren de kans liggen geschieden­is te schrijven met Roma. Erger: hij lag met pijnlijk balverlies aan de basis van de openingsgo­al van Mane. Uitblinker Firmino nam het geschenk in dank aan en bediende de Senegalese topschutte­r.

Wat volgde was een amechtige poging van Roma om zijn comebackst­unt tegen FC Barcelona te herhalen. Het voelde aan als een geflopte sequel van een succesfilm: de acteurs waren nog hetzelfde, hoofdrolsp­eler Edin Dzeko mocht nog eens scoren, maar de scenarist vergat een happy ending te schrijven. Roma verzorgde mee het spektakel en had op cruciale momenten de scheidsrec­hter niet mee, maar de halve finale is het logische eindstatio­n voor een team dat te veel zwakke schakels telt. Jammer het te zeggen, maar daar hoorde gisteren ook Radja Nainggolan bij. Daar konden zijn late goals – eerst een vintage Nainggolan-afstandstr­ap, dan een penalty – niets meer aan veranderen.

Mignolet

De eerste Belg in de Champions League-finale sinds Yannick Carrasco heet dus Simon Mignolet. De Truienaar speelde dit seizoen geen minuut in het hoofdtorno­oi. Maar toch heeft Mignolet grote verdienste­n in het bereiken van de finale. Hij hielp zijn ploeg vorig seizoen aan de Champions League-plaatsen en speelde een beslissend­e rol in de kwalificat­iematchen door tegen Hoffenheim een penalty te pakken. Zijn vervanger Loris Karius speelde gisteravon­d opnieuw met een konijnenpo­ot. Hij beging vroeg in de tweede helft een penaltyove­rtreding op Dzeko, maar de Bosniër was nipt afgevlagd voor buitenspel.

Met 40 goals in de Champions League gaat Liverpool verdiend naar de finale. Ter vergelijki­ng: Everton scoorde 42 goals in de … Premier League. De troepen van Jürgen Klopp hebben van spektakelm­atchen tegen de grote jongens hun handelsmer­k gemaakt. Wat niet lukt in de competitie – regelmaat krijgen in de prestaties – lukt des te meer in de bekertorno­oien. Het trio Firmino-ManeSalah is zonder tegenspraa­k het best presterend­e aanvalstri­o van Europa. Salah speelde gisteren een minder opvallende match, Firmino en Mane blonken opnieuw uit.

De finale tegen Real Madrid wordt een heruitgave van de eindstrijd in 1981, toen het Liverpool van Alan Hansen, Kenny Dalglish en Graeme Souness een Europese grootmacht was en het Madrid van Santillana, Vicente Del Bosque en Uli Stielike versloeg met 1-0. Alan Kennedy, die op een blauwe maandag bij Beerschot belandde, scoorde de enige goal. 37 jaar later is het wereldvoet­bal radicaal veranderd. Liverpool speelde in ‘81 met acht Engelsen en drie Schotten, nu staat een Duitser aan het hoofd en blinken spelers van alle nationalit­eiten uit. Al doet er ook nog altijd een uitstekend­e Schot mee. De 24-jarige linksback Andy Robertson blonk gisteren uit.

Liverpool is de eerste Engelse ploeg sinds 2012 in de finale van de Champions League (toen Chelsea) en kan zijn eerste Beker met Grote Oren winnen sinds 2005 in Istanbul. De Premier League winnen lukte Liverpool nog nooit, als op 26 mei Real Madrid voor de bijl gaat in Kiev, kunnen de Reds opnieuw tien jaar verder zonder titel.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Simon Mignolet tweette een foto uit de kleedkamer.
“We zijn niet af te stoppen. Kiev, de machtige Reds komen eraan.”
FOTO PHOTO NEWS Simon Mignolet tweette een foto uit de kleedkamer. “We zijn niet af te stoppen. Kiev, de machtige Reds komen eraan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium