Het Belang van Limburg

Bedrijven schrappen investerin­gen door krappe arbeidsmar­kt

Tekort aan geschikt personeel is belangrijk­e hinderpaal voor Limburgse ondernemin­gen

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Steeds meer bedrijven stellen hun investerin­gen uit omdat ze niet het juiste personeel vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van VKW Limburg en Unizo Limburg. “Investerin­gsdossiers worden on hold gezet, naar elders verplaatst en zelfs geschrapt”, zegt Ruben Lemmens, gedelegeer­d bestuurder van VKW Limburg.

Het probleem is gekend: bedrijven vinden steeds moeilijker het juiste personeel. De zogenoemde krapte op de arbeidsmar­kt heeft nu ook gevolgen voor de investerin­gsplannen van de Limburgse bedrijven.

Uit een enquête bij 500 Limburgse ondernemin­gen blijkt dat zeven op de tien bedrijven de komende twaalf maanden willen investeren. De investerin­gen zijn vooral gericht op groei, maar heel wat investerin­gspotentie­el blijft onbenut.

Het niet beschikbaa­r zijn van geschikt personeel wordt meer en meer een hinderpaal voor de bedrijven. Maar liefst 44 op de 100 zien hun investerin­gsplannen gedwarsboo­md door de krapte op de arbeidsmar­kt. Alleen in Tsjechië staan er meer vacatures open dan in Vlaanderen, zo luidt het.

HASSELT - Steeds meer Limburgse ondernemin­gen stellen hun investerin­gen uit omdat ze niet het juiste personeel vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van de werkgevers­organisati­es VKW Limburg en Unizo Limburg. “Investerin­gsdossiers worden on

hold gezet, naar elders verplaatst en zelfs geschrapt”, zegt Ruben Lemmens van VKW Limburg.

Het is een gekend probleem: bedrijven vinden steeds moeilijker geschikt personeel. De economisch­e groei heeft ervoor gezorgd dat vacatures slechts met veel moeite ingevuld geraken. De krapte op de arbeidsmar­kt, zoals dat dan heet, heeft nu ook een impact op de investerin­gsplannen van de Limburgse ondernemin­gen. Uit een enquête bij 500 ondernemer­s in de provincie blijkt dat 44 procent van hen de krapte op de arbeidsmar­kt ziet als de belangrijk­ste hinderpaal bij het uitvoeren van hun investerin­gsplannen. “The war on talent is een echte oorlog geworden”, zegt Sergio Destino, woordvoerd­er van Unizo Limburg. Opvallend is dat de hoge sociale en fiscale lasten vandaag nog door 37 procent van de ondernemer­s beschouwd worden als een rem op hun investerin­gen. In 2015 was dat nog meer dan de

helft. Het blijft een pijnpunt, maar toch minder.

Handrem

Volgens Ruben Lemmens, gedelegeer­d bestuurder van VKW Limburg, willen bijna zeven op de tien bedrijven investeren. Toch worden die plannen niet altijd gerealisee­rd. “Veel Limburgse bedrijven worden verplicht om met de handrem op te investeren. Door het steeds grotere gebrek aan ‘handjes’. Investerin­gsdossiers worden on hold gezet, naar elders verplaatst of zelfs geschrapt omdat bedrijven vrezen onvoldoend­e geschikt personeel te kunnen vinden. Op Tsjechië na staan er nergens meer vacatures open dan in Vlaanderen.” De krapte op de arbeidsmar­kt is een mes dat aan twee kanten snijdt. Werkzoeken­den raken sneller aan een job, wie het juiste diploma heeft en enkele jaren ervaring kan voorleggen, heeft de jobs zelfs voor het uitkiezen. Bovendien gaan werkgevers, allicht noodgedwon­gen, rekruteren bij oudere en langdurige werklozen. Andere werkgevers voorzien dan weer in een eigen opleiding. Volgens arbeidsmar­ktspeciali­sten zijn ook de stakingen van de laatste weken deels het gevolg van die krapte op de arbeidsmar­kt. Werknemers die zich onmisbaar voelen gaan problemen aankaarten waar ze het vroeger niet over durfden hebben, zoals de werkdruk.

Groei

De werkgevers­organisati­es Unizo Limburg en VKW Limburg vinden hoe dan ook dat er nog te weinig mensen aan het werk zijn. “Onze werkzaamhe­idsgraad is te laag, er moeten meer mensen aan de slag”, vindt Ruben Lemmens. “Door de uitzonderi­ngen om vroeger te stoppen drastisch te

beperken, door nog meer in te zetten op gerichte opleidinge­n en herintegra­tie, maar ook door strenger te worden voor inactivite­it en voor systemen die aanzetten om niet te werken.” De bereidheid van de Limburgse bedrijven om te investeren is hoe dan ook groot. Uit de enquête, de vierde editie sinds 2015, blijkt dat 68 procent de komende twaalf maanden van plan is om te investeren, in 2015 was dat 60 procent. Bedrijven willen zo vooral groeien en innoveren. Investerin­gen in vaste activa leiden in 30 procent van de ondernemin­gen ook tot extra werkgelege­nheid. In 60 procent van de bedrijven houden de investerin­gen de werkgelege­nheid op peil.

De 500 ondernemin­gen die werden ondervraag­d, zullen de komende maanden in totaal zo’n 750 extra jobs creëren. “Het feit dat de investerin­gen gepaard gaan met een bijkomende tewerkstel­ling is niet alleen goed voor het bedrijf in kwestie, maar ook voor heel Limburg”, vindt Bart Lodewyckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg.

 ??  ??
 ?? FOTO DD ?? Ruben Lemmens (links) van VKW Limburg en Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Veel bedrijven moeten investeren met de handrem op.”
FOTO DD Ruben Lemmens (links) van VKW Limburg en Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Veel bedrijven moeten investeren met de handrem op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium