Het Belang van Limburg

46 codes minder op uw belastingb­rief

17 instelling­en in Limburg moeten kwaliteit verbeteren

- Liliana CASAGRANDE/Phillip PERGENS/Johnny GEURTS

BRUSSEL - De onderwijsi­nspectie heeft de voorbije negen jaar alle Vlaamse scholen, centra en academies doorgelich­t. Die cirkel is rond. In september start officieel het nieuwe inspecties­ysteem waarbij de scholen vaker worden gecontrole­erd. In de laatste inspectier­onde zijn in Limburg 48 instelling­en doorgelich­t, daarvan kregen er 17 tweede zit. Twee academies kregen een onvoldoend­e voor hun infrastruc­tuur.

In heel Vlaanderen kreeg vorig jaar 43 procent van de scholen een beperkt gunstig advies. Dat betekent dat ze drie jaar de tijd hebben om hun tekorten weg te werken. In Limburg krijgen 17 van de 48 doorgelich­te scholen tweede zit voor de kwaliteit van hun onderwijs. Bij de secundaire scholen is dat het Heilig Hartinstit­uut, het Pius X college en middenscho­ol in Tessenderl­o. Het Inspirocol­lege in Houthalen en het Don Boscocolle­ge in Hechtel zijn daarentege­n wel geslaagd. Syntra Limburg kreeg een beperkt gunstig advies, maar dat is al beter dan de Syntra’s uit andere provincies die in eerdere doorlichti­ngen werden gebuisd. “Syntra geeft ook een diploma secundair onderwijs en moet dus aan dezelfde eisen voldoen als de andere scholen”, zegt inspecteur-generaal Lieven Viaene. Ook als je de inspecties van de afgelopen negen jaar bevaak kijkt, kom je opnieuw uit bij de 43 procent waarvan de kwaliteit niet goed genoeg is. Maar na een opvolgings­controle spijkeren ze die achterstan­d wel bij.

De scholen scoorden in die negen jaar het best voor wiskunde, Nederlands en Frans. Voor deze vakken kreeg meer dan 80 procent van de scholen voldoende. De allerlaags­te score was voor muzische vorming. “Daarvoor kunnen scholen meer samenwerke­n met de academies”, raadt onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) aan. Vorig jaar is ook lichamelij­ke opvoeding onder de loep genomen. “Bewegen moet ingebed worden in de schoolcult­uur”, vindt Crevits. “Je kan bijvoorbee­ld naar het zwembad fietsen. Of al springend de tafels leren, zoals mijn kinderen hebben gedaan.”

Buitengewo­on onderwijs

Uit de doorlichti­ng van het buitengewo­on onderwijs blijkt dat het aanbod voor kinderen met lichte verstandel­ijke problemen niet voldoet. “De scholen zijn te veel bezig met het technisch cognitieve en te weinig met het leren leren of met de emotionele ontwikkeli­ng van kinderen”, stelt Viaene vast. Crevits weet ook waarom: “Deze groep leerlingen moest voorbereid worden op het gewone onderwijs, daar kregen ze twee jaar de tijd voor. Die regel hebben we intussen afgeschaft.” Ook de middelen voor de gelijke onderwijsk­ansen (GOK) zijn door de onderwijsi­nspectie bestudeerd nadat het Rekenhof daar kritische opmerkinge­n bij had. “Die middelen hebben effect”, zegt Viaene. “Ook al valt dat niet zwart op wit te meten.” “Die middelen mogen wel meer ingezet worden op ouderparti­cipatie”, vindt Crevits.

Kunstacade­mies

De schoolgebo­uwen worden ook geïnspecte­erd op bewoonbaar­heid, veiligheid en hygiëne. Zo’n 15 procent van de kunstacade­mies heeft daar een buis voor gekregen. In Limburg waren dat vorig jaar de Kunstkoepe­l Academie voor Beeld in Bilzen en de Stedelijke academie voor kunsten in Maaseik. De lessen in Beverst en Spouwen zijn intussen verplaatst naar nieuwe lokalen. Ook in Neeroetere­n zijn ze veranderd van locatie, voor de Minderbroe­derskerk is er een verbeterpl­an opgemaakt.

De namen van de doorgelich­te scholen vindt u op hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium