Het Belang van Limburg

Kwart van flitspalen in Limburg werkt niet

Onze provincie telt hoogste aantal flitspalen buiten werking

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Nergens anders in Vlaanderen staan zoveel kapotte flitspalen als in Limburg. Liefst één op de vier flitspalen (76%) in onze provincie is buiten werking, terwijl dat cijfer in de rest van Vlaanderen rond 85 procent schommelt. Toch verwacht Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) dat ook Limburg eind dit jaar het streefperc­entage van 84 procent zal halen.

Vlaanderen telt vandaag zo’n 1.400 flitspalen langs de snel- en gewestwege­n, maar een aanzienlij­k deel daarvan werkt niet. “Door werkzaamhe­den, aanrijding­en, technische defecten en vandalisme zijn er constant verschille­nde flitspalen buiten dienst”, weet woordvoers­ter Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Onaanvaard­baar

Toen Ben Weyts in 2014 aan de slag ging als mobiliteit­sminister stelde hij tot zijn eigen verbazing vast dat gemiddeld drie op de tien (31%) flitspalen in Vlaanderen buiten dienst waren. Onaanvaard­baar vond de N-VA’er, die het AWV de opdracht gaf om het aantal actieve flitspalen gevoelig op te trekken.

Vier jaar later is de doelstelli­ng van 84 procent operatione­le flitspalen bereikt. “Dat is ons onder meer gelukt door korter op de bal te spelen bij vandalisme en technische defecten, legt Daniëls uit. Volgens Weyts is het hogere percentage actieve flitspalen belangrijk in de strijd voor meer verkeersve­iligheid. “Vroeger kon je nog gokken dat een flitspaal niet zou werken, maar nu moet je al erg dom zijn om dat risico nog te nemen.”

Limburg slechtste leerling

Opvallend is wel dat er grote verschille­n tussen de provincies zitten. Zo zijn in Antwerpen gemiddeld 88 procent van de flitspalen operatione­el, terwijl in Limburg maar driekwart van de 228 flitspalen langs snel- en gewestwege­n werkt. Daarmee is onze provincie de slechtste leerling van de klas. “We hebben in Limburg minder snel vooruitgan­g geboekt dan in de rest van Vlaanderen”, geeft Daniëls toe. “Dat kwam vooral door de ombouw van verschille­nde verkeersli­chten in Limburg, die dan telkens op de flitspalen moeten worden afgesteld. Maar we zijn volop bezig met een inhaalbewe­ging en verwachten eind dit jaar ook in Limburg aan de verwachte 84 procent te raken.”

De cijfers van het AWV houden enkel rekening met de flitspalen langs gewest- en snelwegen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium