Het Belang van Limburg

Niet blindstare­n

- Door Timmie van Diepen

U hoeft nog niet beginnen te rekenen, want het rijbewijs met punten komt er voorlopig niet. Een studie van het verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias naar de kosten en baten van het systeem, wijst uit dat de invoering niet zinvol is. Simpelweg omdat de pakkans in ons land te laag ligt. Minister voor Mobiliteit François Bellot (MR) nooit een voorstande­r van het rijbewijs met punten - greep die studie gisteren meteen aan om het idee minstens voor deze legislatuu­r te begraven. Dat bespaart de burgemeest­er van Rochefort alvast de electorale tol van een erg onpopulair­e beslissing zo vlak voor de verkiezing­en.

Nochtans heeft ons land dringend nood aan maatregele­n op het vlak van verkeersve­iligheid. De Belgische driekleur zit in elk onderzoek in de staart van het peloton. Hoewel het aantal verkeersdo­den de afgelopen jaren sterker terugliep dan elders, kwamen in 2017 nog altijd 620 Belgen om in het verkeer. Dat zijn cijfers waarmee we relatief gezien op het niveau van Oost-Europa zitten. Niet meteen een benijdensw­aardige positie, laat staan dat het doel van 420 verkeersdo­den in 2020 - dat de regering-Michel zichzelf stelde - ook maar enigszins in zicht is. We mogen dus actie verwachten van deze regering, maar tegelijker­tijd mogen we ons ook niet blindstare­n op één maatregel. Zelfs als de pakkans fors zou worden opgedreven en de politie zich focust op verkeer - ten koste van andere prioriteit­en - is het rijbewijs met punten niet zaligmaken­d. Dat bewezen talloze studies uit het buitenland. De universite­it van Sevilla nam er 27 onder de loep en concludeer­de dat de positieve effecten (15-20% minder verkeersdo­den) in de meeste landen na anderhalf jaar al verdwenen.

Bovendien blijkt ook dat recidivist­en - net diegenen die met dit systeem in het vizier worden genomen - zich niet laten afschrikke­n. In Frankrijk ontstonden er niet alleen illegale websites waar punten worden verhandeld, er werd ook een forse toename vastgestel­d van veelpleger­s die zonder of met een vals rijbewijs rondrijden. Hen op deze manier uit het verkeer halen, is dus een utopie. De vraag is dan of de eenmalige winst de inspanning in geld en tijd waard is. Het uiteindeli­jke doel moet nog altijd een structurel­e verminderi­ng van het aantal verkeersdo­den zijn. En dat dreigen we met deze discussie uit het oog te verliezen. In die zin heeft minister Bellot misschien gelijk als hij zegt dat we beter de ingeslagen weg verder bewandelen. Dat betekent meer slimme controles via camera’s, alcoholslo­ten, zwarte dozen voor veelpleger­s en een databank die ook de onmiddelli­jke inningen bijhoudt. Tegelijker­tijd is er nog meer nood aan bewustmaki­ng en sensibilis­ering. Want er mag zich dan wel stilaan een mentalitei­tswijzigin­g aftekenen, nog altijd is er te weinig sociale afkeuring voor wie dronken achter het stuur kruipt, sms’t in de auto of systematis­ch te hard rijdt.

Het rijbewijs met punten is niet zaligmaken­d. Recidivist­en op deze manier uit het verkeer halen, is een utopie

REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium