Het Belang van Limburg

Francken en Jambon vragen Marokko niet meer te folteren

-

MARRAKESH - Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moest gisteren aan de Marokkaans­e regering vragen om alsjeblief­t geen burgers te folteren. En het is dringend: tussen dit en volgend jaar komen in ons land negen Marokkaans­e terroriste­n vrij.

Het is nochtans niet Marokko dat weigert om landgenote­n op te nemen die in België werden veroordeel­d voor terrorisme. Het is de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen (RvV) die al drie keer een uitwijzing­sbevel van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) schorste omdat er niet genoeg garanties zijn dat de betrokkene­n in Marokko niet worden gefolterd. Maar welke regering zou ooit toegeven dat ze dat doet? “Genoemd worden als een land dat martelt, ligt heel gevoelig”, zegt minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij kwam gisteren overgevlog­en om zijn partijgeno­ot te helpen.

Of het geholpen heeft is ook na het onderhoud met de Marokkaans­e minister van Binnenland­se Zaken Abdelouafi Laftit nog niet duidelijk. De man voelde zich naar verluidt niet geschoffee­rd en is bereid te bekijken hoe hij meer garanties kan bieden. Maar de vraag is hoe en of de RvV erdoor overtuigd kan worden. De rechtbank baseert zich op rapporten van de mensenrech­tenorganis­aties Amnesty Internatio­nal en Human Rights Watch. Jaarlijks worden zo’n 400 personen naar Marokko uitgewezen om daar hun straf uit te zitten. “Daar zitten moordenaar­s en pedofielen tussen, maar de Raad maakt enkel van terroriste­n een probleem”, zucht minister Jambon.

 ?? FOTO FEM ?? Francken en Jambon in gesprek met minister Laftit.
FOTO FEM Francken en Jambon in gesprek met minister Laftit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium