Het Belang van Limburg

Rijbewijs met punten komt er (voorlopig) niet

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Het rijbewijs met punten komt er deze legislatuu­r niet. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) keldert het voorstel nu een studie van het verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias heeft uitgewezen dat de pakkans in ons land te laag is om het systeem efficiënt te laten werken.

Het principe van het rijbewijs met punten is simpel: elke overtredin­g levert een of meer strafpunte­n op. Wie een bepaald aantal punten haalt, verliest zijn rijbewijs. Door langere tijd geen overtredin­g te maken, kan je punten verliezen. De krijtlijne­n van dat systeem staan al sinds 1990 in de Belgische wetgeving, maar de concrete uitwerking zal ook niet voor deze legislatuu­r zijn. Gisteren werd in de Kamer de studie van Vias voorgestel­d die federaal mobiliteit­sminister Bellot had besteld. Daaruit blijkt dat de pakkans in ons land te laag is om het systeem efficiënt te doen werken. Volgens de onderzoeke­rs zou het effect van de invoering maar tijdelijk zijn (6 tot 18 maanden), tenzij er sprake is van een blijvende toename van het aantal controles.

Bellot greep dat resultaat gisterenmi­ddag meteen aan om het rijbewijs met punten te begraven. Hoewel de invoering in het regeerakko­ord staat, is zijn partij MR een hevig tegenstand­er.

De Vlaamse partijen – en dan vooral N-VA en CD&V – zijn wel pro omdat ze op deze manier het aantal verkeersdo­den willen terugdring­en. Vooral Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) reageerde gisteren dan ook furieus op de conclusies van Bellot. “Ik betreur dat hij zich in alle bochten wringt om toch maar geen onpopulair­e maatregele­n te moeten nemen, terwijl onomstotel­ijk is aangetoond dat er een daling van het aantal verkeersdo­den is tot 20 procent als je dat rijbewijs met punten invoert.”

Volgens Bellot wordt dat door deze studie echter ontkracht. “Om de verkeersdo­den terug te dringen is een rijbewijs met punten niet nodig, want wij trekken vandaag al dubbel zoveel rijbewijze­n in als Frankrijk.” Bellot acht het heilzamer om verder in te zetten op meer camera’s en meer snelheidsc­ontroles en de nieuwe MaCH-databank die de strijd tegen recidivist­en moeten opdrijven.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Mobiliteit­sminister Bellot keldert het rijbewijs met punten omdat de pakkans te laag zou zijn om het systeem efficiënt te laten werken.
FOTO ISOPIX Mobiliteit­sminister Bellot keldert het rijbewijs met punten omdat de pakkans te laag zou zijn om het systeem efficiënt te laten werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium