Het Belang van Limburg

“Werken met Bart De Pauw, dat is een droom die uitkomt”

Fernand Huts haalt tv-maker aan boord voor kunstproje­ct ‘Vossen’

- Benjamin PRAET

HASSELT - Voor zijn nieuwe kunstproje­ct ‘Vossen’ liet Fernand Huts twee films regisseren door Bart De Pauw, die van beide ook het scenario schreef. Een daarvan heeft topacteurs als Lucas Van den Eynde aan boord, in de andere speelt Huts zelf mee. “Omstreden? We hebben heel wat afgelachen op de set.”

Hij geeft het eerlijk toe: het is omdat Koeken Troef! “wat tijd overhad na het debacle met de VRT” dat hij het productieh­uis van Bart De Pauw aan boord kon halen. Dus sloot Fernand Huts, de flamboyant­e topman van Katoen Natie, in januari een overeenkom­st met De Pauw. Het doel: zijn kunstproje­ct ‘Vossen’, een hedendaags­e herwerking van de parabel van Reynaert de Vos, vormgeven en audiovisue­el uitwerken. “Anders was het ons als particulie­r nooit gelukt hen te strikken. En kijk nu: het is een win-winsituati­e”, aldus Huts. Dat ‘Vossen’ een prijskaart­je draagt van 2 miljoen euro, heeft mogelijk ook een zetje gegeven.

Monty Python

Koeken Troef ! leverde onder meer twee films. Een geestige, in ‘Monty Python’-stijl, en een informatie­ve. Die hebben een gemeenscha­ppelijk raakvlak: ze werden beide geregissee­rd door Bart De Pauw, die ook twee keer het scenario schreef. “Voor die komische film hebben we een pak talentvoll­e acteurs aan boord: Lucas Van den Eynde, Tom Audenaert, Amaryllis Uitterlind­en en Ludo Hoogmarten­s. En in die andere film, die voor omkadering moet zorgen, ben ik zelf te zien. Geregissee­rd worden door Bart De Pauw, dat was een heerlijke ervaring. We hebben flink wat afgelachen op de set”, aldus Huts. Over de beslissing van de VRT, die dit najaar de samenwerki­ng met De Pauw stopzette na meldingen van grensovers­chrijdend gedrag, spreekt Huts zich liever niet uit. “Omstreden? Ik heb niets negatiefs te melden, hij ging er heel hard voor. Ik hou me weg van dat conflict. Weet je wie moet oordelen? De mensen die komen kijken naar het project.”

Talent

De openbare omroep keerde toen ook Koeken Troef! de rug toe, maar zette de deur weer op een kier nadat De Pauw er ontslag nam als zaakvoerde­r, hoewel hij als grootste aandeelhou­der al die tijd wel betrokken bleef. “Ik ben vooral fier dat we een grote inbreng hebben in het voortbesta­an van Koeken Troef!, want dat is een geweldig huis met een hoop creatief talent”, zegt Huts. “Bovendien is het leuker om voor ons te werken dan voor de VRT. (pauzeert) Schrijf er maar bij dat dat laatste een strikt persoonlij­ke opinie is.” (lacht)

‘Vossen’, dat voorts bestaat uit een fietsroute doorheen het Waasland, wordt vrijdag officieel voorgestel­d.

Ik heb niets negatiefs te melden. Bart De Pauw ging er heel hard voor

Fernard HUTS initiatief­nemer project ‘Vossen’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Fernand Huts staat in voor de moderne versie van Reynaert de Vos.
FOTO JORIS HERREGODS Fernand Huts staat in voor de moderne versie van Reynaert de Vos.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium