Het Belang van Limburg

Mei is zowel Plasticvri­j als Afvalvrij

Twee campagnes vechten om aandacht voor bewust omgaan met verpakking­en

- → www.meiplastic­vrij.be www.afvalvrijm­ei.be Hanne DE BELIE

HASSELT - Na een maand zonder alcohol en veertig dagen zonder vlees, is Mei Plasticvri­j. Al bijna 40.000 Vlamingen hebben zich geëngageer­d om een maand lang zoveel mogelijk plastic te weren. Bij die 40.000, amper 1.900 Limburgers. Want die doen al mee aan Afvalvrij Mei van Limburg.net. “Misschien is het onduidelij­k voor veel Limburgers”, geeft Kris Somers van de afvalinter­communale toe. “Maar niets belet hen om mee te doen aan beide campagnes.”

Mei Plasticvri­j versus Afvalvrij Mei: deze maand kunnen de Limburgers zich engageren om een maand lang plasticvri­j en/of afvalvrij te leven. Mei Plasticvri­j is een nieuwe campagne van drie vrouwen om de Vlaming bewuster te laten omgaan met plastic. BV’s Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaek­er en Dieter Coppens trekken mee aan de kar. Afvalvrij Mei, voor het tweede jaar op rij georganise­erd door Limburg.net, gaat breder. Vier bekende Limburgers gaan de strijd aan met verpakking­en (Frieda Van Wijck), etensreste­n (Katrien de Ruysscher, Judith uit ‘Thuis’), papier (Zohra) en plastic flessen (Giovani Oosters).

Plastic mijden

Al bijna 40.000 Vlamingen hebben zich online geregistre­erd voor Mei Plasticvri­j: ze gaan een maand lang op één of andere manier minder plastic gebruiken. Liefst 20.000 van de deelnemers komen uit Oost-Vlaanderen. In Limburg zijn er amper een kleine 2.000 deelnemers ingeschrev­en: 623 individuen en 15 organisati­es. “Waarom er zo weinig Limburgers deelnemen? Geen idee. Hopelijk doen ze massaal mee aan Afvalvrij Mei”, lacht Ineke Van Nieuwenhov­e, initiatief­neemster van Mei Plasticvri­j. “Al zijn de Limburgers zeker ook welkom om zich nog bij Mei Plasticvri­j aan te sluiten. Onze campagne wil mensen bewust maken van hoeveel plastic ze ‘consumeren’. Eens je erop begint te letten, merk je hoe moeilijk het is om dat te vermijden. Het plastic probleem is zó groot, maar als gewone burger sta je machteloos. Daarom wilden we een wij-gevoel creëren, om er samen iets aan doen. We willen laten zien dat alle beetjes helpen. We vragen niet dat iedereen zijn leven volledig omgooit en zelf schoonmaak­middelen of beauty- producten gaat maken. Er zijn genoeg kleine dingen, die geen moeite kosten.”

“De meest simpele tip: stap over op kraantjesw­ater en koop geen flessenwat­er meer: je bespaart tijd én geld. Steek bijvoorbee­ld ook een herbruikba­re tas in je handtas, met een paar netzakjes voor groenten en fruit. Zo heb je geen plastic zakjes meer nodig in de winkel. Koop een brooddoos of lunchbox. Weiger rietjes, plastic bestek, wegwerpbek­ertjes voor koffie… We hopen dat er zo tegen eind mei een mentalitei­tswijzigin­g is gebeurd. Dat een klant die met zijn eigen doosjes bij de versafdeli­ng verschijnt, niet meer als een freak wordt gezien. Dat wie op café geen rietje wil, geen uitzonderi­ng meer is.”

Onduidelij­k

Voor Afvalvrij Mei – dat enkel in Limburg plaatsvind­t – hebben zich 1.120 unieke deelnemers en 22 bedrijven ingeschrev­en. “Omdat hier twee campagnes tegelijk lopen, wordt het misschien onduidelij­k voor veel Limburgers”, beseft Kris Somers, directeur van Limburg.net. “Maar uiteindeli­jk willen we allebei zo weinig mogelijk afval. De initiatief­neemsters van Mei Plasticvri­j hebben ons gecontacte­erd om de handen in elkaar te slaan. We hebben zelfs samengezet­en, maar onze campagne was toen al te ver gevorderd. Zij gaan wel verder: ze willen een plasticvri­je maatschapp­ij. Graag, maar het moet wel realistisc­h blijven. Wij hebben geen probleem met plastic die nuttig is, bijvoorbee­ld om etenswaren vers te houden. Anders ga je weer te veel eten weggooien. Maar dit weekend zag ik in een supermarkt in plastic verpakte, gepelde eieren liggen. Alsjeblief­t, verbied dat soort dingen per wet. Daar kunnen we elkaar dus zeker in vinden. Ik sluit dus niet uit dat we in de toekomst wel nog gaan samenwerke­n.”

Waarom er zo weinig Limburgers deelnemen aan Plasticvri­j Mei? Geen idee. Hopelijk doen ze massaal mee aan Afvalvrij Mei

Ineke VAN NIEUWENHOV­E Initiatief­nemer Mei Plasticvri­j

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium