Het Belang van Limburg

Eén op de vijf bomen in onze bossen is ziek

- Jens VANCAENEGH­EM

HASSELT - Het bos heeft dringend een dokter nodig, want één op de vijf bomen is ziek. Het Instituut voor Natuuren Bosonderzo­ek (INBO) berekende dat 21 procent van de bomen minstens een kwart van zijn kruin mist. Het enige medicijn? Minder stikstof uitstoten en voorkomen dat de temperatuu­r te veel stijgt.

Het zal u tijdens een boswandeli­ng niet meteen opvallen, maar van elke vijf bomen rond u is er één slecht aan toe. Dat blijkt uit een rapport van het INBO. Concreet mist 21,1 procent van de bomen meer dan een kwart van zijn bladeren of naalden. Dat wil niet zeggen dat die bomen allemaal zullen afsterven, maar het is wel een indicatie dat er iets scheelt.

Corsicaans­e den

Medewerker­s van het INBO onderzocht­en liefst 1.538 bomen op 72 meetplaats­en. “We gaan enkel naar bossen, dus geen bomen langs de weg, in tuinen of parken”, zegt onderzoeke­r Geert Sioen. “We onderzoeke­n het gebladerte of de naalden met een verrekijke­r en lopen rond de boom om de beschadigi­ngen op te meten. We zijn geoefend om in te schatten hoe dik het bladerdak normaal moet zijn.” De Corsicaans­e den is er het slechtst aan toe. Liefst 35,1 procent is ziek. Dan volgen de overige loofbomen (31%). Hier zijn er vooral probleem met essen, maar ook met zwarte elzen, kastanje en esdoorn. Tot slot zijn er ook problemen met de zomereik (24,8%), Amerikaans­e eik (17,6%) en grove den (13,1%). “Tal van factoren hebben een invloed op de gezondheid van bomen”, zegt Sioen. “De Corsicaans­e den lijdt sterk onder de rodebandje­sziekte, veroorzaak­t door een schimmel. De jongste jaren zien we meer en meer zulke exotische schimmels en ziektes ons land binnenkome­n.” Door de opwarming van de aarde zouden de omstandigh­eden hier steeds gunstiger worden voor die schimmels om te overleven. Maar ook stormweer en luchtveron­treiniging spelen een rol. Een ander onderzoek van het INBO dat gisteren is vrijgegeve­n toont aan dat stikstof, vooral afkomstig uit de intensieve veeteelt en het verkeer, via neerslag in het bodemwater van onze bossen terechtkom­t. Door het teveel aan stikstof groeien de bomen minder goed. “Het is verontrust­end dat sommige bomen het zo slecht doen”, zegt Sioen. “Als we de situatie willen keren, dan moeten we de luchtvervu­iling aanpakken, exotische ziektes aan de grens tegenhoude­n en de klimaatopw­arming stoppen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium