Het Belang van Limburg

Omegavrouw­en en alfamannet­jes

- Onze Wetstraatj­ournalist Timmie van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel

Het Vlaams Parlement leek woensdagmi­ddag wel de Romeinse Senaat. Niet dat er vanuit de statige koepelzaal aan de Leuvensewe­g 86 een wereldrijk wordt gerund (al lijken sommigen dat soms wel te denken), wel omdat de parlements­leden hun beste Latijn bovenhaald­en in een poging elkaar te overklasse­n.

Dat gegoochel met woorden had alles te maken met de discussie over de rol van Latijn en Grieks in het vernieuwde middelbaar onderwijs. Gisteren nog betoogden in Gent zo’n duizend scholieren voor het behoud van het Grieks, gesteund door strafpleit­er Jef Vermassen. Ze vrezen dat door de steeds verder teruglopen­de aantallen leerlingen die voor Grieks kiezen, het vak op termijn zal verdwijnen. Nochtans wijst niets erop dat Latijn en Grieks snel ten grave zullen worden gedragen in het Vlaamse onderwijs. Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) benadrukte dat gisteren opnieuw na een vraag van Koen Daniëls (N-VA, foto). Daniëls vindt dat er een valse tegenstell­ing wordt gecreëerd tussen de STEMrichti­ngen (techniek en wetenschap) en de talen, waartoe ook Latijn en Grieks behoren. Maar volgens Crevits is er helemaal geen tegenstell­ing. “Latijn en Grieks blijven en scholen kunnen die talen vrij programmer­en, ook over richtingen heen. Dus ook in combinatie met STEM-vakken”, zo benadrukte de minister niet voor de eerste keer.

Is de discussie daarmee helemaal van de baan? Wellicht niet, want sinds N-VA de grootste regeringsp­artij is, wil ze in alle onderwijsd­ossiers telkens het laatste woord. Crevits stelde gisteren – helemaal in de geest van de discussie – vast dat veel vragen in het parlement door omegavrouw­en en alfamannet­jes worden gesteld. Een van die alfmannetj­es is Daniëls, die als de schaduwmin­ister van Onderwijs geen enkele kans voorbij laat gaan om de confrontat­ie met minister Crevits op te zoeken. Hoe ver hij daarvoor wil gaan, bleek drie weken geleden, toen hij zowat iedereen in het onderwijsv­eld schoffeerd­e door de inclusiest­rategie van Crevits te beschrijve­n als een poging om “kinderen zonder armen en benen toch te leren zwemmen, ook al zegt iedereen dat het niet lukt”.

Het bewuste oppoken van de discussie over het Latijn en Grieks door N-VA gaat dan ook veel verder dan de bezorgdhei­d over de teloorgang van de klassieke talen, die een conservati­eve partij eigen is. Het heeft veel weg van een bewuste strategie om onrust te blijven zaaien over de onderwijsh­ervorming die N-VA zelf zo fors afzwakte dat het amper nog een hervorming is. Of zou de partij van de veranderin­g in 2019 de post onderwijs dan toch zelf willen claimen?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium