Het Belang van Limburg

Belastinga­angifte is dit jaar eenvoudige­r en telt 46 codes minder

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Vanaf deze maand zullen ruim drie miljoen mensen een vereenvoud­igde belastinga­angifte ontvangen. Dat zijn 825.000 belastingp­lichtigen meer dan vorig jaar voor wie de administra­tie de belastinge­n op basis van hun fiscale gegevens berekent. Omdat de aangifte voor de personenbe­lasting geregional­iseerd is, zal die ook 46 codes minder tellen. Wat zijn de nieuwighed­en?

Tax-on-web

Vorig jaar werden 3,77 miljoen aangiften via Tax-on-web ingediend. Dat duurde gemiddeld 24 minuten per aangifte. Tax-onweb is dit jaar in een nieuw kleedje gestoken: het oogt duidelijke­r en moderner en is aangepast aan smartphone­s en tablets. Bovendien is er de nieuwe identiteit­sapp ‘itsme’ om je online aan te melden.

Voorstel

Meer dan 3 miljoen mensen of 40 procent van alle belastingp­lichtigen zullen dit jaar een vereenvoud­igde belastinga­angifte krijgen. Dat zijn er 825.000 meer dan vorig jaar. Zij zullen dus niet zelf een aangifte moeten invullen en indienen omdat de administra­tie zelf een voorstel heeft uitgewerkt op basis van hun fiscale gegevens.

Vorig jaar was zo’n 94 procent van de belastingp­lichtigen akkoord met dat voorstel.

Regionalis­ering

Ook nieuw dit jaar is de regionalis­ering van de aangifte voor de personenbe­lasting: de belastingp­lichtige zal enkel nog de codes zal zien die van toepassing zijn voor het gewest waarin hij woont. Daardoor verdwijnen er 46 codes. Het is de eerste daling in vier jaar tijd. Voor het Vlaams Gewest gaat nu om 823 codes, voor het Waals Gewest om 826 codes en voor het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest om 807 codes.

Nieuwe codes

In totaal zijn er 22 nieuwe codes bijgekomen. Voor het Vlaams Gewest gaat het om de codes 3330-4330 voor de geïntegree­rde woonbonus (aantal kinderen ten laste op 1 januari van het jaar na het jaar van afsluiten van de hypothecai­re lening). Op federaal niveau gaat het om onder andere over codes inzake het voordeel voor de alleenstaa­nde ouder met kinderlast (1101) en winsten die verkregen zijn uit de deeleconom­ie (1460-2460-1461-2461).

Deadline

De aangifte 2018 kon al vanaf gisteren worden ingevuld via Tax-on-web.

De uiterste datum voor het indienen van je belastinga­angifte op papier is 29 juni, voor een aangifhet te via Tax-on-web is dat 12 juli. Wie zijn aangifte laat invullen door een boekhouder heeft tijd tot 25 oktober.

Wie hulp nodig heeft bij het invullen kan van 2 mei tot 29 juni terecht op een van de invulsessi­es van de FOD Financiën. Die worden georganise­erd in kantoren van de dienst, in de gemeenten en in commerciël­e centra. De wachttijde­n voor die invulsessi­es zijn het kortst in mei en het langst op het einde van juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium