Het Belang van Limburg

Ook Zuckerberg wil Cupido spelen

Facebook wil 200 miljoen singles aan het daten krijgen

- Mark VAN LUYK

SAN DIEGO - Drie weken geleden lag Facebook nog onder vuur omdat ze de privacygeg­evens van zijn gebruikers te grabbel gooit, deze week verbaast Mark Zuckerberg met de bekendmaki­ng dat zijn bedrijf werkt aan een datingapp. “Er zitten 200 miljoen mensen op Facebook met de status ‘single’. Voor die mensen willen we iets betekenen”, zegt de CEO. Het aandeel van de populaire datingapp Tinder kreeg meteen een klap van 21 procent op Wall Street.

Volgens Zuckerberg is één op de drie recente Amerikaans­e huwelijken online ontstaan. “Op Facebook zijn er 200 miljoen mensen van wie de status ‘single’ is. Met deze nieuwe app kunnen we betekenisv­olle relaties uitbouwen tussen mensen.” Volgens een VRTenquête uit 2016 vond ook in Vlaanderen al ruim 13,1 procent haar of zijn partner online. “We hebben deze app vanaf het begin ontwikkeld met veel aandacht voor privacy en veiligheid”, zegt de CEO van Facebook. “Het is bovendien een tool die gebouwd is voor langetermi­jnrelaties en niet voor losse scharrels”, haalde hij uit naar Tinder op de jaarlijkse conferenti­e voor ontwikkela­ars in San Diego. Mandy Ginsberg, CEO van de Match Group achter Tinder, antwoordde meteen: “De timing van Facebook verbaast ons aangezien er in dit vakgebied wordt gewerkt met gevoelige informatie, maar het zal zeker niet slecht zijn voor de Russisch-Amerikaans­e relaties.”

Niet voor vrienden

“Er zal alleen een voornaam te zien zijn en die is enkel zichtbaar voor de andere gebruikers van de datingserv­ice en dus niet voor je Facebookvr­ienden”, zegt Chris Cox, productman­ager van Facebook. “De informatie van de dating-app is ook niet te zien op je tijdlijn.” De app laat aan de gebruikers zien welke evenemente­n andere gebruikers zullen bezoeken en in welke groepen ze zitten. Vervolgens kunnen ze via een privéberic­ht met elkaar in gesprek gaan. “We denken dat dit erg lijkt op de manier waarop de mensen in het echt daten”, besluit Cox. Sommige waarnemers denken dat er een grootser plan schuilt achter het manoeuvre van Facebook. Op de conferenti­e waar de app werd voorgestel­d, stelde Facebook ook een nieuwe VR-bril voor. Zuckerberg zou zich voorbereid­en op daten in de virtuele wereld. “De eerste bekommerni­s van Facebook is om een zo groot mogelijk marktaande­el binnen te halen,” denkt social media-expert Sofie Verhalle, “maar de denkpiste rond de Virtual Reality-bril is niet ééns zo gek. Vaak heeft Facebook al technologi­e in huis die het pas later uitrolt.”

Ook relatiedes­kundige Rika Ponnet vindt de aankondigi­ng van Facebook een logische stap. “In België leert 80 procent van de partners elkaar nog kennen in het eigen sociaal netwerk, maar de groep die gebruikmaa­kt van datingapps groeit gestaag.”

 ?? FOTO AFP ?? Zuckerberg onthulde een en ander tijdens de jaarlijkse zogenaamde F8-conferenti­e van Facebook.
FOTO AFP Zuckerberg onthulde een en ander tijdens de jaarlijkse zogenaamde F8-conferenti­e van Facebook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium