Het Belang van Limburg

Journalist legt Armenië plat

-

JEREVAN - Tienduizen­den Armeniërs hebben gisteren gevolg gegeven aan de oproep van oppositiel­eider Nikol Pashinyan om het land middels blokkades en stakingen plat te leggen.

Nikol Pashinyan had de Armeniërs dinsdag opgeroepen tot burgerlijk­e ongehoorza­amheid, nadat het parlement hem niet tot opvolger van de ontslagen premier Serge Sargsyan had benoemd. Hij dreigde zelfs met een “tsunami van protest”. Zijn oproep had succes. Gisteren waren zo goed als alle wegen naar de hoofdstad Jerevan geblokkeer­d. ’s Middags riep Pashinian op om de blokkades te beëindigen. De 42-jarige journalist Nikol Pashinian was de voorbije weken de grote aanvoerder van het protest tegen premier Sargsyan. Dat leidde op

23 april tot diens ontslag, zes dagen nadat hij door het parlement tot regeringsl­eider was aangeduid. Daarvoor was Sargsyan tien jaar lang staatshoof­d, een derde ambtstermi­jn was onmogelijk. Pashinian leidt in het Armeense parlement een tienmansfr­actie, de Republikei­nse partij van Sargsyan heeft er de meerderhei­d van de 105 zetels. Toch werd er rekening mee gehouden dat Pashinyan tot nieuwe premier zou worden aangeduid: hij was de enige kandidaat. Maar een onsamenhan­gend verhaal over zijn beleidspla­nnen deed hem volgens de tegenstemm­ers de das om. Pashinian was jarenlang actief als onderzoeks­journalist, met onthulling­en over politieke corruptie en georganise­erde misdaad in Armenië. Een risicobaan: hij ontsnapte aan een bomaanslag, verloor het pleit in smaadproce­ssen, kreeg boetes en zat twee jaar in de gevangenis. De voorbije maanden trok hij met een nieuwe look – een camouflage­pak en een baard – het land door.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium