Het Belang van Limburg

“Paard en kar zijn hier nog heel gewoon, maar internet is wel supersnel”

- Gunter Schoofs

PLOIESTI/BILZEN - Uw favoriete vakantiebe­stemming is het allicht niet, toch is het post-communisti­sche Roemenië volgens Bilzenaar Kristof Schils een aantrekkel­ijk land. “Roemenië biedt uitdaginge­n voor ondernemer­s, maar tegelijk is het ook een land van contrasten en uitersten”, vertelt Kristof. De Bilzenaar woont al sinds 2010 in het Roemeense Ploiesti. “Op nationale wegen kom je nog paard en kar tegen en de meeste mensen hebben hier alleen een buitentoil­et. Maar nergens anders vind je snellere en goedkopere internetve­rbindingen.”

Kristof Schils had zin in avontuur toen hij in 2009 aan de PHL de laatste hand legde aan zijn diploma logistiek management. Hij koos voor een stage in Roemenië, waar hij bleef, nog steeds logistiek werk verricht en de liefde vond. Kristof woont in de stadskern van Ploiesti. Dat ligt aan de voet van de zuidelijke Karpaten, op een goeie 50 kilometer van hoofdstad Boekarest. “Ben je gek?, was de eerste reactie toen ik mijn ouders destijds vertelde dat ik hier wilde blijven”, lacht Kristof. “Ach, onbekend is onbemind.”

Wat houdt je job in Roemenië precies in?

“Ik werk momenteel voor een Duits bedrijf, als business developmen­t manager. Vroeger deed ik algemene logistiek. Nu zit ik in de autosector. Wij zorgen voor het transport en de logistieke afhandelin­g van auto’s vanaf het moment dat zij de fabriek verlaten tot en met de levering bij de dealers.” “Ford en Dacia hebben hier bijvoorbee­ld fabrieken. Voor hen bieden wij oplossinge­n aan. Dat gaat van transport per vrachtwage­n, per trein, maar ook het opslaan van de auto’s in ons logistiek centrum. Ikzelf verkoop eigenlijk vooral diensten, geen producten.”

Waarom vind je Roemenië zo

interessan­t om er te willen leven?

“Het is een land vol contrasten en extremen. Op sommige vlakken lijkt het wel België vijftig jaar geleden. Op nationale wegen zie je nog paard en kar. Mensen hebben hier nog een buitentoil­et. Anderzijds zijn die achterstan­den precies uitdaginge­n voor ondernemer­s die zich hier settelen omwille van de goedkopere werkkracht­en.”

Wat zijn de grote tekorten als je vergelijkt met België?

“Ik denk aan de wegen. We hebben hier minder dan 750 kilometer autosnelwe­g voor een land dat acht keer groter is dan België. En er is een tekort aan investerin­gen in de gezondheid­szorg, in het onderwijs en in de eigen staatsbedr­ijven. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel Roemenen emigreerde­n.” “Maar langzaamaa­n komt er wel verbeterin­g. In 2017 was Roemenië binnen de EU economisch het snelst groeiende land. Mee dank- zij de sterke IT-sector.”

Hoe zit het met de taalbarriè­re?

“Zelf spreek ik intussen vlot Roemeens. Er zijn veel raakpunten met Spaans, Frans en Italiaans. Ik heb het gevoel dat mijn vier jaar Latijn in het middelbaar me geholpen heeft.”

Wat moeten we ons voorstelle­n bij Ploiesti, de stad waar je woont?

“Ploiesti is een industries­tad van 200.000 inwoners. In Ploiesti zijn ook vier olie- en gasraffina­derijen. De eerste werd al in 1856 gebouwd. Dan verwacht je eerder een grijs, grauw beeld. En eigenlijk klopt dat ook. Ploiesti mist een authentiek centrum zoals Hasselt of Bilzen, waar je gezellig iets kan eten of drinken. Na de Tweede Wereldoorl­og hebben ze hier heel veel grijze blokken neergezet. Die vormen nog altijd te veel de horizon.”

“De stad heeft wel een strategisc­he ligging. Op een halfuur van de luchthaven, op drie kwartier van de skigebiede­n en op één uur van Boekarest. Dat is goed voor buitenland­se zakenlui.”

Geef eens een goede reden om Roemenië als vakantiebe­stemming te boeken?

“Er is de prachtige natuur. We hebben hier nog beren in het wild. Er zijn de mooie middeleeuw­se dorpen rond de Zwarte Zee. Maar vooral, veel zaken zijn hier spotgoedko­op, hé. Een vlucht met Ryanair of Wizzair kost sowieso niet veel. Je drinkt hier een halve liter bier voor 1 euro. Als ik met Teodora op restaurant ga, komen we toe met 20 euro. Kom je dan weer in de supermarkt, dan zijn de prijzen niet zo verschille­nd met België. Niet de goederen, maar wel de diensten zijn hier zo goedkoop. De lonen liggen beduidend lager. Ook de taksen op die diensten liggen veel lager dan in België. Bij de kapper betaal ik nog geen 3,50 euro.”

Familie is hier belangrijk­er dan vrienden. Roemenen zijn echte familiemen­sen. Ze trouwen op jonge leeftijd en ze krijgen vroeg kinderen

Kristof Schils

Je maakt naar verluidt graag en vaak verre reizen. Jij hebt dus geen Roemeens loon.

(lacht) “Dat klopt. We deden de jongste jaren Mexico, Thailand, Egypte, de Dominicaan­se Republiek. Ik hou van nieuwe culturen en avontuur, van culinaire ervaringen en van snorkelen. Met een gemiddeld Roemeens loon - 500

euro netto - zou dat inderdaad niet kunnen.”

Waarop besparen Roemenen dan vooral?

“Roemenen leven van dag tot dag. Ze zijn vindingrij­k. Besparen zou ik het niet noemen, maar qua voeding zijn ze zelfbedrui­pend. Elk gezin slacht hier nog ieder jaar zijn varken voor eigen vlees en charcuteri­e. Varkensvle­es eten ze hier trouwens veel. Men eet hier nog zwaar, een erfenis uit het communisme. Groenten en fruit heeft iedereen nog in zijn eigen tuin.”

Heb je veel Roemeense vrienden?

“Ja. Ik heb mijn vriendenkr­ing. Maar familie is hier belangrijk­er dan vrienden. Roemenen zijn echte familiemen­sen. Ze trouwen op jonge leeftijd en ze krijgen vroeg kinderen.”

“Waar ik me dan wel weer aan erger, is dat ze zo weinig proactief kunnen zijn. Vandaag heb ik me nog boos gemaakt op het werk. Een Roemeen moet je net iets te vaak iets zeggen om iets gedaan te krijgen. Ze kunnen nochtans heel hard werken als ze willen, maar ze moeten goed aangestuur­d worden.”

Roemenië is ook het land waar de zigeuners thuis zijn?

“Die zorgen eerlijk gezegd wel voor problemen. Anderzijds is het ook een bevolkings­groep die gediscrimi­neerd wordt. Het zijn de armste mensen van Roemenië. En dus bedelen ze wel eens om te overleven, plegen winkeldief­stallen of lichten ze mensen op. Zelf heb ik er nog geen last van gehad, omdat ik altijd op mijn hoede ben. Anderzijds denk ik niet dat de hinder hier groter is dan in België, waar ook dagelijks inbraken zijn. En ik mag zeker niet alle zigeuners over eenzelfde kam scheren. Er zijn zeker ook goeie bij.”

Waarmee associëren Roemenen België?

“Met de mogelijkhe­id tot een beter leven. Door die zoektocht naar een beter leven, is Roemenië na Syrië toch het land met het meest aantal emigranten: vier miljoen, dat is niet niks.”

Wat doen Roemenen graag in hun vrije tijd?

“Afgezien van het voetbal doet men hier opvallend veel aan gymnastiek. En Roemenen zijn kampioenen in gewichthef­fen. Ze haalden niet voor niets een pak medailles op de Europese kampioensc­happen.”

De weersomsta­ndigheden zijn bij jullie anders dan in België?

(knikt) “In de winter is een halve meter sneeuw helemaal niet ongewoon. De temperatuu­r kan dalen tot -15 graden Celsius. Zelfs tot -20. Van juni tot september zitten we dan weer aan 30 graden. En het kan pieken tot 40, ideaal voor een zonvakanti­e.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Met Teodora op restaurant: “Voor 20 euro heb je hier met twee personen lekker gegeten.”
FOTO HBVL Met Teodora op restaurant: “Voor 20 euro heb je hier met twee personen lekker gegeten.”
 ?? Foto HBVL ?? Kristof in de Roemeense stad Brasov.
Foto HBVL Kristof in de Roemeense stad Brasov.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium