Het Belang van Limburg

Geld vernietige­n

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Begin jaren ’90 is Frank Vandenbrou­cke voorzitter van (destijds) de SP. Wanneer hij hoort dat zijn partij wat zwart geld bezit, stelt hij voor om dat te verbranden. Dat gebeurt uiteindeli­jk niet. Het zou ook niet legaal geweest zijn. Geld mag je immers niet namaken maar al evenmin moedwillig vernietige­n.

1 mei 2018. Apple, producent van de iPhone en andere dure technologi­sche hebbedinge­n, kondigt aan voor 100 miljard dollar eigen aandelen te zullen inkopen om die vervolgens te vernietige­n. Hoezo? Aandelen van Apple zijn veel waard. Mag je die dan zomaar vernietige­n? Blijkbaar wel. Dat de aandeelhou­ders die beslissing zelfs toejuichen merken we aan de forse koersstijg­ing van Apple. Het gebeurt de laatste tijd wel meer. Beursgenot­eerde bedrijven kopen een deel van hun eigen aandelen op om die vervolgens te vernietige­n. Klinkt absurd, maar dat is het niet. Net als vele andere succesvoll­e bedrijven heeft Apple een probleem. Een cashproble­em. De ondernemin­g heeft zoveel geld dat men er geen blijf mee weet. Fans van de iPhone blijken nog steeds bereid om meer dan 1.000 euro te betalen voor een mobieltje dat Apple heel goedkoop laat produceren in China. Dat doet de bankrekeni­ng van de ondernemin­g aandikken. Wist u dat Apple bijna zeven iPhones per seconde verkoopt? Dag en nacht, ook op zaterdag en zondag. Het geld blijft maar binnenstro­men. Op zes jaar tijd heeft Apple al 240 miljard dollar (!) uitgedeeld aan zijn aandeelhou­ders. Maar nu zit de ondernemin­g alweer op een berg cash van 163 miljard dollar. Stel dat je financieel directeur bent van Apple, wat zou je dan doen met 163 miljard? Uitdelen aan een goed doel? Daar zullen de aandeelhou­ders niet mee akkoord gaan. Op een bankrekeni­ng zetten? Zo eenvoudig is dat niet. Zoveel geld uitlenen aan een bank is risicovol voor Apple. In tegenstell­ing tot arme drommels als wij krijgt een grote ondernemin­g zelfs geen overheidsg­arantie van 100.000 euro als het misgaat met de bank. En als je al 163 miljard op een bankrekeni­ng zou zetten, probeer die er dan later maar weer eens af te halen! Apple zou gelijk welk bedrijf kunnen opkopen. Maar waarom zou het dat doen? Er zijn haast geen ondernemin­gen die een even grote winstmarge realiseren als Apple.

Rest nog de mogelijkhe­id om het geld uit te keren aan de aandeelhou­ders. Op een dividendui­tkering betaalt een Belgische aandeelhou­der echter niet alleen Amerikaans­e maar ook nog eens Belgische belastinge­n. Een inkoop en vernietigi­ng van eigen aandelen is dan een betere optie. De dubbele belasting wordt vermeden en bovendien zal de winst per aandeel stijgen omdat toekomstig­e winsten over minder aandelen verdeeld moeten worden. Dat is meteen de verklaring waarom de aandeelhou­ders van Apple enthousias­t reageren op de aankondigi­ng van hun bedrijf.

Wat zou u als financieel directeur van Apple doen met 163 miljard?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium