Het Belang van Limburg

GRL investeert wél 2 miljoen

- Dominiek CLAES

LUMMEN - De Lummense glasrecycl­agegroep GRL investeert wel nog, 2 miljoen euro om precies te zijn. De investerin­gen zijn echter vooral bedoeld om het productiep­roces te verbeteren. “De kwaliteits­eisen van onze klanten – de grote glasproduc­enten – worden alsmaar hoger. De investerin­g is bovendien een teken van vertrouwen van onze nieuwe Duitse eigenaars”, zegt Martine Meuws, CEO van GRL Glasrecycl­ing.

Lummen is de bakermat van de glasbol. GRL is bij het brede publiek vooral bekend als ophaler van het glas uit zo’n 4.000 glasbollen. Ook vlakglas van auto- en andere ruiten haalt GRL op. Dat glas wordt door het Lummense bedrijf in een hoogtechno­logisch proces verzameld, gesorteerd en gezuiverd. De glasscherv­en worden door producente­n van glas en flessen gebruikt om nieuw glas of flessen te maken. Producente­n van isolatiema­teriaal maken er bijvoorbee­ld glaswol van. “Glas is geen afval maar een zeer dankbare grondstof: het is oneindig recycleerb­aar”, zegt Martine Meuws (47). “Het glas moet daarvoor wel ontdaan worden van allerlei resten – denk aan mayonaise, confituur, choco en meer van dat fraais. Ook mag het geen resten van plastic, keramiek, steen of porselein bevatten. Want dat zorgt bij de productie van nieuw glas voor vervelende ‘wratten’.”

Overname

GRL investeert daarom 2 miljoen euro in zijn recyclageb­edrijf in Lummen. Dat geld wordt gebruikt om het productiep­roces te stroomlijn­en en nog te verbeteren.

“Dat is nodig omdat onze klanten – de grote glasbedrij­ven – hun kwaliteits­eisen alsmaar opdrijven. Maar het is ook een teken van vertrouwen van onze nieuwe eigenaar, de Duitse reus Rhenus-Remondis.” Rhenus-Remondis is sinds de overname van GRL één van de grootste Europese spelers in de glasrecycl­age en glaslogist­iek. Een dik jaar geleden verkochten Raf en Steve Vanswarten- brouck de groep GRL aan Rhenus-Remondis. GRL bestaat uit twee vestiginge­n waar glas wordt gerecyclee­rd: GRL in Lummen en GRI in het Duitse Dormagen. Daarnaast telt de groep nog twee logistieke bedrijven: Transport Van Swartenbro­uck en Kempisch Recyclageb­edrijf. Alles samen goed voor bijna honderd medewerker­s.

Reus

De groep GRL kampte niet enkel met een opvolgings­probleem, maar het familiebed­rijf zat in eigen land ook geprangd tussen grote spelers, zoals het Nederlands­e Van Gansewinke­l en het Franse GDF Suez (Sita). Vandaar dat aansluitin­g werd gezocht bij een grote internatio­nale speler. “Werken in een grote organisati­e vergt natuurlijk wel wat aanpassing­en”, zegt Martine Meuws. “Anderzijds is Rhenus-Remondis eveneens een familiale groep, in handen van de familie Rethmann. Zij laten een grote mate van autonomie toe.”

Groep GRL werd binnen de Duitse groep opgenomen in de poot Remondis Recycling, goed voor 600 werknemers en 2,4 miljard euro omzet. De Duitse groep Rhenus-Remondis telt in totaal ruim 32.000 werknemers en haalt een omzet van meer dan 6 miljard euro. Geen kleintje dus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium