Het Belang van Limburg

Stoel voor ex-directeur die niet komt opdagen

Bestuur Sint Jozef tekent verzet aan tegen vordering na ontslag

- Chris NELIS

Voormalig directrice L.D. is zich gisteren dan toch niet gaan aanbieden om weer aan de slag te gaan in de vrije basisschoo­l Sint Jozef in Genk. Verwacht werd dat ze haar plaats weer wilde opeisen na de beslissing van het agentschap van onderwijsd­iensten dat ze haar loon van de afgelopen tien jaar – zo’n 620.000 euro – terugbetaa­ld moest krijgen. De school heeft daar ondertusse­n verzet tegen aangeteken­d.

De school had zich voorbereid op de terugkomst van de voormalige directrice die in 2009 ontslagen werd. In dat jaar werd ze door het schoolbest­uur de laan uitgestuur­d omdat die ontdekt had dat er in de vijf jaren voordien voor meer dan 400.000 euro gefraudeer­d was.

Zeven jaar later volgde voor de school echter een bittere pil: omdat de vrouw niet volgens de letter van de wet ontslagen was, kreeg ze in 2016 gelijk van het arbeidshof van Antwerpen. De burgerlijk­e procedure die tegen haar opgestart was, is nog lopende. Dat de school nu meer dan 600.000 euro loonachter­stand moet betalen is een erg grote tegenvalle­r voor het bestuur van voorzitter Jos Seré.

Stoel

Bovendien was de beslissing van de onderwijsd­iensten voor de voormalige directrice ook het signaal dat ze terug aan de slag kon. Via mail had ze daar ook al naar gepolst. “We waren voorbereid op haar komst”, zegt directeur Raf Claes. “We hebben een stoel in de gang klaargezet zodat ze toch kan gaan zitten. Neen, niet in het directeurs­lokaal. Daar is geen plaats voor haar.”

Bloempotfu­nctie

Inmiddels heeft het schoolbest­uur verzet aangeteken­d tegen de beslissing van het agentschap voor onderwijsd­iensten. “We zijn het dossier aan het bestuderen”, zegt voorzitter Seré. “Tot er een uitspraak ten gronde is moeten we het allemaal zelf zien te rooien. Het ergste is dat we geen subsidies meer krijgen voor het loon van onze directeur. Dat betekent dat we hem moeten betalen met de werkingsmi­ddelen van de school. We kunnen niet anders, de man heeft net als iedereen een loon nodig. Maar dat heeft ook gevolgen voor de kinderen. Voor hen zullen er jammer genoeg minder activi- teiten zijn. En dat terwijl voor ons het belang van de kinderen op elk vlak primeert.”

Seré is er ook niet over te spreken dat geen enkele politicus zich met het dossier bezighoudt. “Op dat vlak is het hier oorverdove­nd stil. En in wezen gaat het niet om een schoolbest­uur maar om de werking van alle schoolbest­uren. Is het dan zo dat wij enkel een bloempotfu­nctie hebben, en alleen maar documentje­s moeten onderteken? Op die manier ga je toch aan het doel van een bestuur voorbij.”

Dit heeft ook gevolgen voor de kinderen. Voor hen zullen er helaas minder activiteit­en zijn

Jos SERÉ voorzitter schoolbest­uur

 ?? FOTO RL ?? De school in Hoevenzave­l tekent verzet aan tegen het vonnis.
FOTO RL De school in Hoevenzave­l tekent verzet aan tegen het vonnis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium