Het Belang van Limburg

“Mee zijn in de vlucht en op ritzeges mikken”

BEN HERMANS heeft in Israëlisch­e loondienst dubbele missie tijdens de Giro

- Rob RODIERS

Ben Hermans staat morgen in Jeruzalem aan de start van de Giro als een man met een missie. In eerste instantie wil de Diepenbeke­naar van Israel Cycling Academy op 31-jarige leeftijd eindelijk persoonlij­k succes najagen. “Ik mik nadrukkeli­jk op ritwinst, want als je voor een klassement gaat, moet alles 100 procent meezitten”, weet de routinier uit ondervindi­ng. Daarnaast is er nog het teambelang. Van de fietsende vredesamba­ssadeur van Israël wordt verwacht dat hij de sport er drie weken lang op de kaart zet… én als het even kan de twee debuterend­e Israëli’s (Guy Niv en Guy Sagiv) tot in Rome begeleidt.

Ben Hermans vertoeft al sinds maandag in Israël. In de bergen rondom Jeruzalem, meer bepaald in Tel Azeka, de plek waar David duizenden jaren geleden oog in oog stond met Goliath, maalde de Diepenbeke­naar de voorbije dagen zijn allerlaats­te trainingsk­ilometers af voor zijn hoofddoel van dit seizoen morgen losbarst. Na acht jaar WorldTour koos de 31jarige Diepenbeke­naar om zijn eigen koers te varen bij Israel Cycling Academy. Betekent die eigen koers dat Hermans de zaken zal bekijken op de lange (klassement) dan wel op de korte (dagsucces) termijn?

“Voor mij is het duidelijk. Ik wil op ritzeges kunnen jagen, iets dat onmogelijk was in het shirt van BMC. Zodra ik meesprong, doken ze op mijn wiel omdat ik de knecht was van Tejay van Garderen, Richie Porte of Greg Van Avermaet. Of mocht ik van de ploegleidi­ng niet in de aanval trekken om de kopmannen zolang mogelijk bij te staan. In 2016 eindigde ik veertiende in de Vuelta. Vorig jaar in de Giro had ik - ondanks drie gebroken ribben - uitzicht op de top tien, maar werd ik ziek tijdens de tweede rustdag in Bergamo. Kortom, alles moet honderd procent meezitten als je voor het klassement wil gaan. Bovendien moet je er de ploeg voor hebben. En die heb ik niet. Daarom lijkt het me verstandig­er dat ik op ritwinst mik. Een plan dat het team helemaal onderschri­jft. Deze ploeg wil net dat ik meezit in de vlucht en voor dagsucces ga. Of dagsuccess­en. Want als de eerste zege binnen is, is de druk van de ketel, waardoor je kan pokeren en winnen makkelijke­r wordt.”

Offensief

Hermans koerste in 2018 enkel op Spaans en Italiaans asfalt en acteerde in tegenstell­ing tot vorig jaar, toen hij na dubbel dagsucces ook de eindzege pakte in Oman en in de Ronde van Valencia enkel Quintana voor zich moest dulden, wat onder de radar. Dit voorjaar duurde het tot de vierde etappe in Tirreno-Adriatico vooraleer hij nadrukkeli­jk zijn neus aan het venster stak. Tijdens de koninginne­nrit naar Sassotetto wist de Diepenbeke­naar lang het wiel te volgen van dagwinnaar Mikel Landa, Rafal Majka en Fabio Aru. Het leverde hem een knappe vijfde plaats op in de rituitslag. “Ik heb me kunnen voorbereid­en en sparen zoals het moest. Alles stond in het teken van deze Giro”, zegt Hermans, die zich onlangs van zijn meest offensieve kant toonde tijdens de vijfdaagse Tour of the Alps. “De eerste twee dagen finishte ik negende en een eindklasse­ring in de top tien behoorde zeker tot de mogelijkhe­den. Tot in rit drie de leider net voor me ten val kwam. Omdat ik met hem in een achtervolg­end groepje verzeilde, wilde niemand met ons meewerken en moest ik een kruis maken over mijn klassement­sambities. Daags erop trok ik in de aanval, maar veel vrijheid kreeg ik niet. Ik telde twee minuten achterstan­d in het klassement en dat was de maximale voorgift die ik kreeg. Ze hadden duidelijk schrik. FDJ, dat nog maar vier renners sterk was, ging zelfs in de slag met een onbekend Oostenrijk­s team om de kloof binnen te perken te houden. Uiteindeli­jk moest ik tevreden zijn met een dertiende plaats in de eindstand. Een uitslag waar je doorheen moet kijken, want de benen voelden duidelijk beter aan.”

Thuispubli­ek

Israël, dat dit jaar zijn zeventigst­e verjaardag viert, investeert niet enkel in het wielerproj­ect Israel Cycling Academy, het wil zijn talenten ook de kans geven om zich te meten met de absolute top en haalde daarom dankzij de nodige shekels La Grande Partenza binnen. Het zal Hermans de eerste dagen dus niet aan vocale steun ontbreken. “Dat denk ik ook. Hier is de voorbije maanden en weken serieus propaganda gevoerd in tv-reclames”, weet Ben. “Het zal de nieuwsgier­igheid ongetwijfe­ld geprikkeld hebben. Ik verwacht dat de plaatselij­ke bevolking in groten getale langs de kant van de weg zal staan. Misschien niet zozeer om de koers te zien, maar wel om een beeld te krijgen van het evenement. Het Israëlisch­e luik van deze Giro ligt me minder. De 9,7 kilometer lange openingsti­jdrit is niet vlak, maar redelijk technisch. Daarna volgen er twee vlakke ritten die hoogstwaar­schijnlijk zullen uitdraaien op een massasprin­t. De derde rit trekt dwars door de Negev woestijn. Maar daar zie ik geen graten in. Zolang het niet warmer is dan 45 graden hoor je mij niet klagen.” (lacht)

Froome

Zowel Girobaas Mauro Vegni als enkele deelnemers stonden de voorbije maanden aan de Klaagmuur dat Chris Froome, ondanks zijn verdachte salbutamol­test in de Vuelta, met de Giro zijn derde opeenvolge­nde grote ronde tracht te winnen. Met welke ogen kijkt Hermans naar deze ogenschijn­lijke patstellin­g tussen UCI en Team Sky?

“Ik heb daar mijn idee over, maar ik voel niet de behoefte om die te openbaren”, blijft de Diepenbeke­naar liever op de vlakte. “Het is niet aan mij om te oordelen. Ik vind wel dat deze zaak niet zo lang had mogen aanslepen. Als het een andere renner betrof, was de beslissing inmiddels gevallen. Daarvan ben ik overtuigd.”

Op ritzeges jagen, was bij BMC onmogelijk. Deze ploeg wil net dat ik meezit in de vlucht en voor dagsucces ga

Ben HERMANS

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO AFP
Foto AFP
FOTO AFP ?? Ben Hermans (tweede van rechts) stoomt zich met zijn ploegmaats in de bergen rondom Jeruzalem klaar voor de Giro. Daar hebben de renners heel wat bekijks (inzet).
FOTO AFP Foto AFP FOTO AFP Ben Hermans (tweede van rechts) stoomt zich met zijn ploegmaats in de bergen rondom Jeruzalem klaar voor de Giro. Daar hebben de renners heel wat bekijks (inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium