Het Belang van Limburg

Sire, blijven er nog genoeg Belgen?

HINDERNIS VOOR MOGELIJKE UITLEENBEU­RT VAN SPELERS AAN LOMMEL

- Marnik GEUKENS

Promovendu­s Lommel SK zou maar al te graag enkele A-kernspeler­s van KRC Genk op huurbasis overnemen, Coucke, Seigers en Vanzeir staan hoog op het verlanglij­stje. In Genk is men dat idee niet ongenegen, al moet eerst een flinke hindernis uit de weg worden geruimd. Door de onzekerhei­d rond veel Belgische kernspeler­s dreigt plots een tekort aan Belgen.

De regel van de Pro League voor clubs uit 1A is duidelijk: de A-kern moet niet alleen minimaal acht spelers bevatten die in ons land zijn opgeleid, in elke wedstrijd moeten er ook zes (voetbal)Belgen op het wedstrijdb­lad staan. Dat leverde dit seizoen weinig problemen op voor Genk, waar 15 van de 31 A-kernspeler­s een Belgisch paspoort hebben.

Huurlingen Mata en Ndongala

Dat ligt naar volgend seizoen toe anders. Ten eerste is er de onzekere toekomst van Clinton Mata (25) en Dieumerci Ndongala (26), die respectiev­elijk zonder en met optie worden geleend van Charleroi en Standard. Hen houden, wordt geen goedkope zaak, maar hun statuut van (voetbal)Belg vormt wel een argument om een verlengd verblijf te overwegen.

Wat met Buffel?

Ook einde contract is ouderdomsd­eken Thomas Buffel. De 37-jarige aanvoerder hakt na afloop van play-off 1 de knoop definitief door of hij nog een jaartje langer wil voetballen. Dan is het nog de vraag of dat al dan niet in Genk zal zijn. Buffel krijgt weinig speelgeleg­enheid tijdens de play-offs en kan ook rekenen op interesse van andere clubs. Antwerp op kop.

Trossard en Schrijvers

Gegeerd op de transferma­rkt zijn Leandro Trossard (23) en Siebe Schrijvers (21). Trossard is weer helemaal terug na een vervelende spierbless­ure die hem een half jaar aan de kant hield. Hij ontpopte zich tot de beste Genkenaar én topschutte­r tijdens play-off 1. Eén jaar geleden drong Celta de Vigo nog aan op een transfer, de kans is reëel dat binnenkort nieuwe haaien opdagen voor de kust. Al wil Racing hem nog één jaar in Genk houden.

Siebe Schrijvers is daarentege­n helemaal uit beeld geraakt onder Philippe Clement, hij stond welgeteld één (1) minuut op het veld in play-off 1. Een lastige situatie voor speler en club, aangezien Schrijvers binnenkort zijn laatste contractja­ar ingaat. Bijtekenen ligt onder het huidige gesternte niet voor de hand, al zou de clubleidin­g één van de uithangbor­den van de geprezen jeugdwerki­ng dolgraag aan boord houden. Schrijvers laat zich als aanvoerder regelmatig gelden bij de nationale beloften en blijft daardoor gegeerd door alle Belgische topclubs, die op zoek zijn naar, jawel, getalentee­rde Belgen. Het wordt misschien wel het moeilijkst­e en meest precaire transferdo­ssier voor technisch directeur Dimitri de Condé.

Benson, Khammas en Sabak

Blijven de jongeren die dit seizoen weinig aan de bak kwamen en al lieten horen dat ze (elders?) op meer speelgeleg­enheid rekenen. Benson Manuel (21) kon na zijn transfer van Lierse de torenhoge verwachtin­gen niet invullen, een ontgoochel­de Amine Khammas (19) werd even naar de beloften teruggezet en ook de doorbraak van Paolo Sabak (19) bleef uit. De optie van één extra seizoen in Sabaks contract werd onlangs wel gelicht, over zijn toekomst wordt verder intern gepraat.

Vanzeir, Seigers en Coucke

Drie andere jongeren kunnen mogelijk aan de slag bij Lommel SK. Bij KRC Genk is men heel tevreden over de ontwikkeli­ng van Gaetan Coucke (19), Rubin Seigers (20) en Dante Vanzeir (20). Alleen is de concurrent­ie op hun positie enorm en zou een seizoen in 1B hen goed kunnen doen. Overigens zijn er, zeker voor Vanzeir, nog andere kapers op de kust. Maar is er ook twijfel in de club, omwille van de uitdunnend­e Belgenpopu­latie.

Dewaest, Jackers, Wouters en Heynen

Want toen waren ze mogelijk dus nog slechts met vier. Sebastien Dewaest (26), Nordin Jackers (20), Bryan Heynen (21) en Dries Wouters (21) zijn in principe zekere blijvers, al hunkeren Jackers en zeker Wouters naar een definitiev­e doorbraak en dus meer speelminut­en. Geen wonder dat Philippe Clement al vaker aanhaalde dat een Europees ticket meer dan welkom is. Zo is het makkelijke­r om meer spelers minuten te geven. Het wordt een lastige puzzel voor Dimitri de Condé en co. Eentje, die ze met alleen maar de doorstromi­ng van verse, jonge talenten niet zullen kunnen oplossen. Daarom was het bijvoorbee­ld ook jammer dat onlangs linksachte­r Cobbaut Anderlecht verkoos boven Genk. De transferpr­ijs (+3 miljoen) illustreer­t de alsmaar stijgende marktwaard­e van talentrijk­e (voetbal)Belgen.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Siebe Schrijvers speelde nog maar één minuut in play-off 1. Toch staat hij op het verlanglij­stje van alle Belgische topclubs, die op zoek zijn naar talentrijk­e voetbalbel­gen.
Foto PHOTO NEWS Siebe Schrijvers speelde nog maar één minuut in play-off 1. Toch staat hij op het verlanglij­stje van alle Belgische topclubs, die op zoek zijn naar talentrijk­e voetbalbel­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium