Het Belang van Limburg

“Ik kan niet blijven wachten”

GREG VAN AVERMAET hervat zonder zekerheid voor volgend jaar

- Bram VANDECAPEL­LE

Amper zeventien dagen na de Amstel Gold Race moet Greg Van Avermaet al aan de bak in de Ronde van Yorkshire. “Ik ben hier omdat de ploeg dat graag heeft. Een beetje jammer, want het valt midden in een rustpauze.” Ook het uitblijven van een nieuw contractvo­orstel van BMC vindt hij jammer. “Ik ben 32 en een kopman. Ik kan niet blijven wachten.”

Terwijl de meeste deelnemers van de Ronde van Yorkshire pas gisteren arriveerde­n in de startplaat­s Leeds, vertoeft Greg Van Avermaet al sinds maandag in het Verenigd Koninkrijk. Dinsdagvoo­rmiddag stond in Oxford een event gepland met cosponsor Sophos.

Is dat event de reden dat je in Yorkshire aan de start staat?

“Ik had net als vorig jaar graag de Ronde van Luxemburg gereden, maar blijkbaar is Yorkshire belangrijk­er voor de sponsor. Sophos kan volgend jaar misschien belangrijk worden voor deze ploeg. Dit is dus een beetje verplichti­ng. Pas op, ik ben hier graag. De koers is magnifiek. Een mooi parcours, veel sfeer, veel toeschouwe­rs. Enkel de datum ligt wat ambetant: midden in mijn rustperiod­e na het voorjaar.”

Is het hoofd al vrij na het voorjaar zonder klassieke zege?

“Ja. Ik ben ook nooit gefrustree­rd geweest. Ik wist al van voor het seizoen dat een herhaling van 2017 niet realistisc­h was. Ik had gehoopt één wedstrijd te winnen. Dat is niet gelukt. Maar ik deed wel altijd mee voor de zege. Het is niet dat ik na de klassieker­s zodanig terneerges­lagen was en ik mijn fiets even aan de kant wou zetten. Ik kan kritiek aanvaarden, maar dan moet ze wel terecht zijn.”

Welke kritiek was dan onterecht?

“Ik was zogezegd goed, maar niet zo goed als in 2017. Terwijl mijn waarden op de powermeter dezelfde waren. Op de vijfminute­ntest scoorde ik zelfs beter.”

Je toekomst wordt niet vanzelfspr­ekend. Hoe staat het met BMC?

“Ik weet evenveel als jullie.”

Er is afgelopen weekend een interne mail gestuurd waarin om uitstel wordt gevraagd.

“Ja.”

En jij wil loyaal zijn en geeft BMC daarom nog een paar weken de tijd?

“Ja. Er is ook nog geen bod binnen van andere ploegen.”

Wat ga je doen als er binnen twee weken een bod binnenkomt en BMC nog altijd geen voorstel kan doen?

“Ik zou graag bij BMC blijven, maar ik ben 32. Dit wordt waarschijn­lijk mijn laatste heel goede contract uit mijn carrière. Ik kan niet wachten tot in juli.”

Wat is je deadline dan?

“Maximaal vijf, zes weken. Helpers kunnen nog wachten tot september, maar ik ben een kopman. Iemand rond wie je een ploeg bouwt en dan moet je daar op tijd mee beginnen.”

Het is niet zo dat je uitgekeken bent op BMC?

“Neen. Nog niet.”

We weten van de interesse van Bahrain-Merida.

“Ze hebben interesse, maar er zijn verschille­nde ploegen geïnteress­eerd. Tot nu toe is er nog niks concreet.”

Zou dat werken, samen met Rik Verbrugghe? Hij is je schoonbroe­r.

“Hij was in 2012 en 2013 al ploegleide­r van mij. Ik ken zijn manier van werken. Bahrain-Merida is ook een ploeg met een goeie uitstralin­g.”

Door jou binnen te halen zou Rik zijn positie als sportief manager binnen de ploeg zelf ook kunnen versterken.

“Ik probeer die familieban­d een beetje gescheiden te houden. Het is niet voor zijn schoon ogen dat ik het ga doen. Mijn beslissing gebeurt ook op sportieve basis.”

Hoe belangrijk is het financiële aspect? Het wordt je laatste grote contract, zeg je.

“Mijn huidige contract dateert nog van voor de Olympische Spelen in Rio. Toen ik tekende, was dat toen mijn waarde. Intussen heb ik al veel gewonnen. Die waarde is nu anders.”

Dit moet je beste contract ooit worden?

“Ja. Ik wil gewoon vergoed worden naar wat ik commerciee­l waard ben. Het is niet dat ik extreem hoge bedragen ga vragen, maar ik ga ook geen lage bedragen vragen.”

Geen gemakkelij­ke keuze.

“Ik had wel liever gehad dat het contract er lag en dat ik het enkel maar hoefde te tekenen.”

WIELRENNEN Pozzato past voor Giro wegens doodzieke vader -

Filippo Pozzato (Wilier Triestina-Selle Italia) laat de Giro in extremis aan zich voorbijgaa­n. De Italiaan had net de medische keuring in Israël achter de rug toen hij hoorde dat zijn vader op sterven lag. Daarop keerde hij terug naar huis. (vva)

Belgisch kampioen tijdrijden bij beloften krijgt profcontra­ct -

Sasha Weemaes wordt vanaf 1 juli profrenner bij Sport Vlaanderen Baloise. De Belgisch kampioen tijdrijden bij de beloften onderteken­de een contract tot en met 2020. (b)

TENNIS ATP München: Gille en Vliegen liggen uit dubbelspel -

Sander Gille en Joran Vliegen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinal­es van het dubbelspel op het ATP-tornooi in het Duitse München (gravel/501.000 euro). In hun eerste ronde verloren ze van de Kroaat Ivo Karlovic en de Serviër Nenad Zimonjic met 6-7 (4/7), 6-4 en 10/8.

Knie houdt Wawrinka weg uit Madrid -

Stan Wawrinka neemt volgende week niet deel aan het Mutua Madrid Open. De Zwitser is nog niet hersteld van de knieproble­men die hem al geruime tijd parten spelen.

SQUASH Pira wint en verliest met België op EK -

Wisselend succes voor Loreline Pira uit Houthalen-Helchteren op de eerste dag van het EK voor landenteam­s in Polen. In de eerste poulewedst­rijd in groep B van divisie 1 versloeg België Wales met 2-1 na een nederlaag van Nele Gilis en zeges van Tinne Gilis en Loreline Pira. In de tweede partij verloor België van Frankrijk (0-3). In deze partij kreeg Marie-Amélie Callebaut de voorkeur op Pira. Vandaag speelt België tegen Duitsland zijn laatste poulewedst­rijd. (frba)

TAFELTENNI­S

WK teams: Belgische mannen onderuit tegen Engeland -

De Belgische mannenploe­g heeft op het WK voor teams in het Zweedse Halmstad zijn laatste groepsmatc­h met 3-1 verloren van Engeland. België speelt daardoor om plaatsen 13 tot 24. Ook de Belgische vrouwen (Divisie 2) verloren hun laatste pouleduel met 3-0 van Turkije. Zij zetten het tornooi verder in de klassement­smatchen om plaatsen 37 tot 48.

Mijn deadline? Nog vijf, zes weken. Helpers kunnen wachten tot september, maar ik ben een kopman rond wie je een ploeg bouwt

Greg VAN AVERMAET

Er is interesse van Bahrain-Merida. Maar ik neem mijn beslissing op sportieve basis en niet voor Rik Verbrugghe zijn schoon ogen

Greg VAN AVERMAET

HANDBAL

Sporting NeLo en DHC Overpelt winnen Beker van Limburg -

De regioploeg (mannen) van Sporting NeLo heeft voor de derde keer op rij de Beker van Limburg gewonnen. In de finale waren de Neerpelten­aren te sterk voor Arena Hechtel (31-23). Bij de vrouwen versloeg DHC Overpelt in de finale Tongeren (26-17). (ik)

Bocholt zonder Pucnik en Kedziora -

Bocholt moet het zaterdag in Visé doen zonder de geblesseer­den Pucnik en Bartosz Kedziora. Ook Valkenborg­h kan niet voluit gaan. (ik)

NeLo wuift viertal uit -

NeLo betwist tegen Hasselt zijn laatste thuiswedst­rijd van het seizoen. Voor de spelers Habraken (stopt) en Marx (naar Houten) en de trainers Grossi en Paesen wordt dit het laatste optreden in de Dommelhof-arena. (ik)

Twee afwezigen bij Sint-Truiden -

Trainer Jo Delpire van Sint-Truiden kan tegen Visé niet beschikken over Macours en Leenen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium