Het Belang van Limburg

Zo moeder, zo dochter

Melissa Neelen (14) pakt derde zege op rij, mama Karolien Vanroy (46) derde

- Pieter VANLOMMEL

Eén keer tweede en drie keer op rij winst: de amper 14-jarige Melissa Neelen slaat iedereen met verstommin­g in haar debuutjaar in de VMCF. Vorig weekend tijdens de cross op de Genkse Horensberg­dam - knalde de 14-jarige Maaseikse opnieuw naar het hoogste schavotje in de dames B-categorie. Op zich al speciaal, maar dat wordt het nog meer, als je weet dat ze dat deed vóór haar 32 jaar oudere moeder, Karolien Vanroy, die als derde op het podium mocht. “Ik ben vooral heel trots op mijn dochter”, lacht mama Vanroy.

Na Zoutleeuw en Bertem mocht Melissa Neelen in Genk al voor de derde keer in evenveel wedstrijde­n het zegegebaar maken.

“Dat ik voor mijn mama eindigde? Bwah, zo speciaal was dat niet”, haalt Neelen haar schouders op. “We hadden al eens tegen elkaar gestreden in Lille. Maar hier ben ik wel heel fier op, ook al scheelde het niet veel hoor. Pas in de laatste ronde kreeg ik mijn mama in het vizier en kon ik haar nog passeren.”

Moeder Vanroy zag haar deelname in Genk eerder als een plezieruit­stapje. Zij heeft haar strepen immers al lang verdiend. Als pionierste­r in de VBM stond ze destijds meer dan haar mannetje tussen de crossende heren. “Maar nu was het al járen geleden dat ik mijn crosslaarz­en nog eens had aangetrokk­en. Omwille van mijn leeftijd, en de kinderen. Ze crossen thuis allemaal en er kruipt veel tijd in om die machine draaiende te houden. Maar nu kriebel- de het om zelf nog eens op die motor te kruipen. Puur voor de fun. Ik heb er ook van genoten, maar ik ben vooral heel trots op mijn dochter. Ze is nog ten val gekomen en moest van heel ver terugkeren. Dat ze dit nu al kan, als jongste van het pak, chapeau.”

Crossfamil­ie

De familie Neelen is een echte crossfamil­ie. Vader Ronny en zoon Matthew zijn hobbyrijde­rs in hart en nieren en van de dames in de familie is het verhaal gekend. “En ook mijn vriendje en zijn papa zitten in het wereldje”, lacht Melissa. “Ze proberen me allemaal te helpen en dat is leuk. Alles gaat toch een tikkeltje gemakkelij­ker als je goed omringd bent.” Dat valt ook af te lezen aan de stand in het kampioensc­hap bij de VMCF-dames. Neelen leidt na drie manches de dans, samen met Melissa Mondelaers.

“Ik had niet verwacht dat het zo vlot zou gaan in mijn debuutjaar”, aldus Neelen, studente Voeding en Verzorging aan de Middenscho­ol Campus van Eyck in Maaseik. “Vóór het seizoen zou ik getekend hebben voor een plekje in de top tien. Maar nu ik aan de leiding sta, wil ik wel vol voor die titel gaan. En mijn grote doel is ooit aan de IMBA (EK voor amateurs, nvdr.) deelnemen.”

In de jacht naar de titel in de VMCF belooft de Zutendaals­e Febe Vastmans voor stevige concurrent­ie te gaan zorgen. De leerlinge aan de militaire school in Brustem had dubbel reden om te feesten in Genk: ze werd tot sergeant gepromovee­rd en eindigde als tweede op het podium.

 ?? FOTO HBVL ?? Mama Karolien Vanroy pakte brons, dochter Melissa Neelen al voor de derde keer op rij goud.
FOTO HBVL Mama Karolien Vanroy pakte brons, dochter Melissa Neelen al voor de derde keer op rij goud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium