Het Belang van Limburg

“Ik offer al mijn vakantieda­gen op”

Marc Meelberghs (57) start op latere leeftijd met internatio­nale carrière

- Johan MULDERS

Je bent nooit te oud om aan een internatio­nale tenniscarr­ière te beginnen. Vraag maar aan Marc Meelberghs. Zo speelt de C+30/1-speler van GT Tessenderl­o deze week in Rhodos. “Twee jaar geleden heb ik mijn eerste ITF-tornooi in Nederland gespeeld en sindsdien heb ik de smaak te pakken”, vertelt de 57-jarige politieman.

Meelberghs speelt al jaren louter recreatief tennis en de laatste jaren legt hij zich vooral toe op de leeftijdsr­eeksen. Met succes. Zo werd hij al tweemaal Limburgs kampioen bij de 45-jarigen en speelde hij vijf finales. Tot vorig jaar was Meelberghs C+30, zijn hoogste klassement ooit. Gedurende één winter volgde hij tennisles bij Ruben Neyens. Meer niet. De afgelopen maanden speelde hij ITF-tornooien in Nederland, Spanje, Griekenlan­d en Turkije.

Waarom kies je nu voor internatio­nale tornooien?

Meelberghs: “Als ik op vakantie ga, kies ik altijd voor een plaats of een hotel waar ik ook kan tennissen. Zonder tennis is mijn vakantie niet geslaagd. Mijn vrouw speelt niet en daarom moest ik ter plaatse altijd zoeken naar een geschikte partner. Nu combineer ik beide. Elk buitenland­s tornooi is voor mij vakantie, met dit voordeel dat ik geen tegenstrev­er meer moet zoeken. Mijn vrouw gaat telkens mee als enige supporter. Deze week verblijven we in Rhodos. Ik heb 35 vakantieda­gen en die offer ik allemaal op aan tennis.”

Spelen ze je niet van het terrein met je laag klassement?

“Drie vierde van de spelers heeft inderdaad een B-klassement, maar ze hebben mij nog nooit echt belachelij­k gemaakt. Ik speel nu bij de 55-jarigen mee en in Rhodos ben ik bijvoorbee­ld tweede reekshoofd. Ik kan ook in lagere leeftijdsr­eeksen meespelen, maar daar is de tegenstand veel groter. In het buitenland weten ze ook niet hoe ze mijn klassement moeten inschatten. Op techniek kan ik geen wedstrijd winnen, maar wel met mijn inzet en uithouding­svermogen. Daarom ga ik wekelijks lopen. Als politieman moet je fit blijven.”

Ik heb deze week in Rhodos afgesproke­n met een man uit Singapore, die ik vorig jaar ontmoette in Turkije

Marc MEELBERGHS

En dan pak je net in het Griekse Marathon de titel. Geen toeval zeker?

“Dat was wellicht eenmalig, want er waren slechts drie inschrijvi­ngen in mijn reeks. Eentje gaf forfait, waardoor ik slechts één wedstrijd moest spelen tegen een Rus. De tabellen zijn doorgaans niet groot. Ook internatio­naal is het een klein wereldje, waar je regelmatig dezelfde spelers ontmoet, maar dat maakt het net leuk. Vaak zijn het jong gepensione­erden, die de wereld rondreizen. Zo heb ik in Rhodos afgesproke­n met een man uit Singapore, die ik vorig jaar ontmoette in Turkije. De ITF-veteranent­ornooien zijn niet zo gekend. KWTC Wezel organiseer­de het pas vorig seizoen voor de eerste keer in Vlaanderen.”

Hou je er iets aan over, buiten de mooie herinnerin­gen?

“Nee, het is een dure hobby. Het inschrijvi­ngsgeld varieert van 30 tot 100 euro, afhankelij­k van het land. Je krijgt een welkomstpa­kket en er is een playerspar­ty, maar geen prijzengel­d. Ik probeer een hotel te boeken in de buurt van het tornooi. Ik heb ook geaarzeld om de stap te zetten, maar met de juiste motivatie kan je veel bereiken. Ik kan het iedereen aanraden. Nu heb ik een beetje spijt dat ik niet vroeger met tennis ben gestart, maar ik kom uit een arbeidersg­ezin. Vandaag zijn de mogelijkhe­den veel groter. Ik blijf dit nog zo lang mogelijk doen. Dit jaar speel ik nog mee in Nederland en Turkije.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX
Foto HBVL ?? Marc Meelberghs: “Het is een dure hobby.” Marc Meelberghs is deze week actief in Rhodos.
Foto KAREL HEMERIJCKX Foto HBVL Marc Meelberghs: “Het is een dure hobby.” Marc Meelberghs is deze week actief in Rhodos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium