Het Belang van Limburg

Wetenschap­pelijk experiment is zoek

-

Als u in uw buurt een pakket heeft zien liggen, ingepakt in goudfolie, wil u dan de goedheid hebben die doos cito presto terug te sturen naar het adres dat erbovenop vermeld staat? Met de uitdrukkel­ijke dank van deelnemend­e scholieren. Zo kunnen die het wetenschap­pelijke experiment Asgard-VIII voltooien. Daarbij ook scholieren van de Stedelijke Humaniora Dilsen.

Voor het achtste jaar op rij doet een groeiend aantal middelbare scholen mee aan het Asgard-project. In het begin een handvol, bij deze achtste editie zijn het er al twintig. Dirk Geeroms, leraar fysica aan de Stedelijke Humaniora Dilsen, is een believer van het eerste uur: “We laten een doos vol wetenschap­pelijke experiment­en aan een weerballon omhoog. Zo meet onze school dit jaar bijvoorbee­ld elektrisch­e velden. Anderen meten dan weer magnetisme, temperatuu­r, de druk of UV-straling en de schade die zo’n straling kan toebrengen aan pakweg zaadjes.”

GPS

Al zeven jaar ging dat goed. Maar dit jaar is een van de twee dozen, met het werk van tien scholen erin, spoorloos. “Op 35 km hoogte spat de ballon uiteen. Die doos komt dan per valscherm naar beneden, met gpstracker. Zo kunnen we die terugvinde­n.” Helaas. Dit jaar heeft de gps-tracker van een van die twee dozen niet naar behoren gewerkt waardoor die van Asgard het spoor helemaal bijster zijn. “Nochtans staat bovenop de doos in vier talen het adres vermeld waar de doos naartoe moet”, vertelt Geeroms. “Voor alle duidelijkh­eid: de doos waarin ons experiment zat, is wel teruggevon­den. Die gps heeft wel gewerkt.”

Benieuwd hoeveel lezers we hebben ten oosten van Voeren, iets bezuiden het bekende drielanden­punt Vaals, meer bepaald in de onmiddelli­jke buurt van Kelmis/La Calamine. Dat is nog net de provincie Luik. Want daar is de eerste doos geland. “De ervaring leert dat de andere doos in een straal van tien kilometer rond die eerste neerkomt. Want ze zijn tegelijk omhoog gelaten en ze hadden dezelfde westenwind.” Kortom, er is wetenschap­pelijke nood die moet gelenigd worden, beste lezer.

 ?? FOTO HBVL ?? De vermiste doos ligt waarschijn­lijk in een straal van 10 kilometer rond Kelmis, in de provincie Luik.
FOTO HBVL De vermiste doos ligt waarschijn­lijk in een straal van 10 kilometer rond Kelmis, in de provincie Luik.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium