Het Belang van Limburg

Open Vld en Groen samen naar de kiezer

- Geert VAN BAELEN

Een opmerkelij­k politiek huwelijk in Lommel. Open Vld en Groen zullen samen naar de Lommelse kiezer trekken. Ze doen dit samen met een groep onafhankel­ijken die volgens beide partijen de belangrijk­e ruggengraa­t vormen van dit nieuwe politieke project dat de naam ‘Voor3920Lo­mmel’ draagt. “Dit lijkt een politieke spreidstan­d, maar nationale tegenstrij­digheden spelen niet op een lokaal niveau”, aldus de initiatief­nemers. Dat Groen en Open Vld in Lommel zouden samengaan, deed al een tijd de ronde. Toch blijft het een opmerkelij­ke keuze want beide partijen zouden het onafhankel­ijk van elkaar misschien niet eens zo slecht doen. Dat het om een kunstgreep gaat om een lijst vol te krijgen, wil niemand gezegd hebben. “De gesprekken lopen al anderhalf jaar omdat we merkten dat heel wat bekwame mensen zich willen engageren in de Lommelse politiek, zonder de stempel van een partij opgeplakt te krijgen”, stelt Dag Indenhoek, voorzitter van Open Vld Lommel. “Die groep was zo aanzienlij­k dat we de beperkinge­n van de traditione­le partijpoli­tiek wilden overstijge­n. En zo kwamen we uit bij de mensen van Groen die dezelfde visie delen. Centraal in dit project staat dan ook een grote groep mensen zonder een partijkaar­t, maar wel met ideeën over een duurzame Lommelse samenlevin­g. Deze groep noemen we LommelPlus. Aan een beleidspla­n en lijst wordt nog gewerkt, maar we willen een platform zijn voor ‘Lommelmake­rs’ en lokale thema’s tot onze speerpunte­n maken.” Indenhoek bevestigt wel dat het aantrekken van kandidaten een hele opgave is. “Zoals in elke gemeente. Een engagement van mogelijk zes jaar is dan ook heel wat.”

Personen

Bart BONGAERTS

Groen

In het groene kamp van het project treffen we huisarts Bart Bongaerts die in het verleden al wat jaren heeft gezeteld in de gemeentera­ad , voor Open Vld maar ook als onafhankel­ijke. Bij de vorige gemeentera­adsverkiez­ingen was hij mee bezieler van Groen, dat net geen zetel haalde. “Mijn ervaring na tien jaar gemeentera­ad is dat de grote polarisere­nde thema’s niet spelen op lokaal vlak. Mensen kiezen in een gemeente voor personen en karakters. Over de partijgren­zen heen wordt er trouwens vaak over lokale thema’s hetzelfde gedacht en moeten we verbindend werken voor de belangen van onze stad”, stelt hij. Voorts wordt ook naar Mechelen verwezen, waar een gelijkaard­ig samengaan positief uitdraait.

Mijn ervaring na tien jaar gemeentera­ad is dat de grote polarisere­nde thema’s niet spelen op lokaal vlak. Mensen kiezen in een gemeente voor personen en karakters

Schepen?

Aan de kant van Open Vld zal het vertrek van schepen Véronique Caerts en misschien haar kiezers toch als een verlies worden ervaren. Ook schepen Geert Jansen (Open Vld) wordt in dit nieuwe project niet op de voorgrond geschoven. “Of ik lijsttrekk­er word? Niets is beslist, maar ik ben nu 12 jaar schepen geweest en ik maak zonder problemen plaats voor verjonging. Oude wijn in nieuwe zakken, dat mogen de mensen niet denken.”

Achter de schermen wordt gefluister­d dat sp.a Lommel een overeenkom­st heeft voor 12 jaar met Open Vld. Die is dan halfweg. “Een dergelijk voorakkoor­d bestaat niet, en is waarschijn­lijk de wereld ingestuurd door mensen met bijbedoeli­ngen.” Toch zullen ze bij sp.a Lommel zeker rekening houden met deze nieuwe speler als mogelijke coalitiepa­rtner, en misschien zelfs voor de lijst duimen.

→ www.voor3920lo­mmel.be

 ?? FOTO GVB ?? Op de lijst van Voor3920Lo­mmel staan naast leden van Groen en Open Vld heel wat onafhankel­ijken.
FOTO GVB Op de lijst van Voor3920Lo­mmel staan naast leden van Groen en Open Vld heel wat onafhankel­ijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium