Het Belang van Limburg

Geen vergunning voor windmolens in Sint-Joris

- Leander KUIPERS/Jozef CROUGHS

Er komt dan toch geen windmolenp­ark langs de Expressweg in SintJoris. De aanvraag om er twee windturbin­es te plaatsen, werd geweigerd door de deputatie van Limburg. Het college volgt hiermee het negatieve advies van de Provincial­e Omgevingsv­ergunnings­commissie (POVC). Het privéproje­ct maakte deel uit van een potentiële studie voor 16 windturbin­es.

Maar liefst 57 bezwaarsch­riften werden er ingediend op de aanvraag van een omgevingsv­ergunning voor een windturbin­epark tussen de expresweg en de spoorweg aan de Wolfstraat in Sint-Joris. Deze gingen van geluidsove­rlast en slagschadu­w tot visuele hinder en locatiepro­blemen. “Begin 2018 hebben we met het college van burgemeest­er en schepenen een gunstig advies gegeven met voorwaarde­n die de hinder voor de inwoners van Alken tot een minimum moesten herleiden”, zegt schepen van Milieu Cindy Vandormael (N-VA).

De bouw en exploitati­e van de twee windmolens werd door de deputatie van Limburg geweigerd. “Enerzijds omdat de geluidshin­der, veroorzaak­t door het aangevraag­de project, niet tot een aanvaardba­ar niveau beperkt kan worden. Daardoor zouden ze bij te veel wind stilgelegd moeten worden”, weet gedeputeer­de van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove (sp.a). “Anderzijds zouden de turbines ook regelmatig stilgelegd moeten worden om de natuurwaar­den niet te schenden.”

Volgens het Windplan Limburg is de gekozen locatie ook niet geschikt voor het plaatsen van windturbin­es. Een streep door de rekening voor het Alkense gemeentebe­stuur, dat milieu hoog in het vaandel draagt. Voorbeelde­n daarvan zijn de initiatiev­en waar ze zich reeds bij hebben aangeslote­n zoals de Klimaatben­de en Forest in One Day. “Met het burgemeest­ersconvena­nt in het achterhoof­d is het jammer dat het project geen vervolg krijgt”, aldus Vandormael. “In de toekomst willen we toch nog steeds ons best doen om een steentje bij te dragen aan een klimaatneu­traal Alken”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium