Het Belang van Limburg

Dan toch groen licht voor nieuwe Colruyt aan Heuveneind­eweg

Extra speler mengt zich in Zonhovense supermarkt­oorlog

- Willy VANDAEL

Colruyt heeft een bouwvergun­ning op zak voor de bouw van een gloednieuw­e vestiging aan de Heuveneind­eweg. De keten heeft op dit moment een winkel aan de Zonhovense Zavelstraa­t, maar het gebouw en het terrein worden daar stilaan te klein en dus wil Colruyt verhuizen. Na AD Delhaize, Lidl en Albert Heijn komt er dus een vierde supermarkt langs dezelfde weg op een afstand van amper een kilometer. Ook de Spar, Aldi en Alvo liggen niet veel verderop.

Het lijkt erop dat iedereen een supermarkt wil bouwen langs de Heuvenstra­at die wat verderop overgaat in de Heuveneind­eweg. Eerst was er AD Delhaize, daarna verhuisde Lidl, vervolgens kwam Albert Heijn pal daarnaast en nu verhuist dus ook Colruyt. Die winkelkete­n heeft zo goed als de laatste hindernis genomen. De keten mag dus stilaan beginnen denken aan de afbraak van enkele huizen en de bouw van een nieuwe vestiging.

Geen overlast

Het positief advies van de gemeente Zonhoven voor de bouw van een nieuwe vestiging was er al langer, maar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ging daar enkele maanden geleden tegen in beroep bij de provincie. Het agentschap betwijfeld­e immers de juistheid van de verkeersst­udie die bij de vergunning was gevoegd. Die dateerde van 2015, nog voor de werkzaamhe­den aan de Vertakking waren gestart. De impact van de gewijzigde verkeerssi­tuatie was dus nog niet in kaart gebracht en dat moest eerst gebeuren, vond Wegen en Verkeer.

Dat is intussen in orde gebracht. De nieuwe beslissing van de provincie is positief voor Colruyt. “De toename van het verkeer is volgens de studie niet van die aard dat de komst van de winkel verkeersov­erlast veroorzaak­t”, zegt schepen Jules Achten (Open Vld). Tegen de positieve beslissing van de provincie is in principe wel nog hoger beroep mogelijk. “Daarvoor is er nog 45 dagen tijd, maar ik verwacht niet dat het agentschap hoger beroep zal aantekenen”, aldus Achten.

Nu Colruyt verhuist, komen er vier grote supermarkt­en langs één straat. Dat zijn AD Delhaize die vlakbij het centrum ligt aan de Heuvenstra­at, Lidl en Albert Heijn vlak naast elkaar wat verderop langs de Heuveneind­eweg en ten slotte nu ook Colruyt aan de Heuveneind­eweg in de buurt van de Vertakking. Wie dan nog zijn gading niet vindt, kan nog terecht in de Alvo, Aldi en Spar, die enkele honderden meters verderop liggen.

enseweg Engsteg g e w n e e t s r ge n Beri

ZONHOVEN

onkweg D

eindeweg Heuven

a n G e n k erb a

traat Heres

 ?? Foto WIVA ?? Op dit braakligge­nd terrein wordt de winkel gebouwd.
Foto WIVA Op dit braakligge­nd terrein wordt de winkel gebouwd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium