Het Belang van Limburg

“Traditie verander je niet. Amen en uit”

Hetze over Evermarusb­eeld zet Rutten in rep en roer

- Dirk ROEFFLAER

Opschuddin­g in Rutten. Op 1 mei werd voor de 1.050ste keer het mysteriesp­el rond de heilige Evermarus opgevoerd, geheel volgens traditie, met spektakel voor 1.500 kijklustig­en. Maar voor echt drama, moesten ze daags nadien in de kerk van Rutten zijn. Pastoor Emmanuel weigerde woensdag immers voor te gaan in de viering omdat het beeld van Evermarus, pal voor het altaar, zijn zicht belemmerde. De pastoor gaf de Ruttenaren een ultimatum. Maar die hielden voet bij stuk: “Een traditie verander je niet”.

Rutten is al eeuwen in de ban van zijn patroonhei­lige Sint-Evermarus. Al 1.050 jaar wordt deze Friese pelgrim op 1 mei geëerd met misviering­en, een processie en een martelaren­spel, dat vorig jaar erkend werd als Vlaams immateriee­l cultureel erfgoed. De eerste week van mei verhuist het heiligenbe­eld vanuit de Evermarusk­apel naar de Sint-Martinuske­rk. Volgens de eeuwenoude traditie wordt het beeld centraal geplaatst, pal vóór het altaar. Dat hierdoor het zicht van de voorganger erg belemmerd wordt, was eerder al stof tot discussie. Maar de Ruttenaren houden van traditie.

Omdat het mysteriesp­el dit jaar voor de 1.050ste keer werd opgevoerd, zakte bisschop Patrick Hoogmarten­s dinsdag af naar Rutten. Hij droeg de mis wel op, maar liet vlak voor het beeld een noodaltaar plaatsen. Pastoor Emmanuel Kalomba zag zo’n noodaltaar evenwel niet zitten. Voor de mis op 2 mei, waarbij de bekeerde Haccouren verplicht aanwezig moeten zijn op straf van boete, daagde de Tongerse kerkvader niet op. Na een kwartier wachten, sprak Hubert Engelborgh­s, die hoofdman Hacco speelde, zijn Haccouren toe. “Vandaag bidden we voor onszelf, want we zullen ons niet laten ‘ver-heidenen’. Ik wil God danken samen met Emmanuel, want die naam betekent: ‘God zij met mij’.” Na enige minuten van stil gebed, verlieten de Haccouren ontgoochel­d de kerk.

“Schande”

Cyriel Leroi, een van de Haccouren, ging verhaal halen bij pastoor Emmanuel. “De dag dat de kerk zich terugtrekt van de Evermarusv­iering, blijft het hier niet meer lang duren”, meent Leroi, die betreurt dat de pastoor breekt met een eeuwenoude traditie. Pastoor Emmanuel Kalomba begrijpt dat het gevoelig ligt, maar vindt dat de kerk nog altijd het huis van de Heer is. “De bisschop heeft dinsdag de mis opgedragen op een campingtaf­eltje vóór het Evermarusb­eeld. Dat is een schande. Ik draag geen eucharisti­eviering op voor een beeld, zolang ik leef ! Maanden geleden heb ik voorstelle­n op tafel gelegd, maar bepaalde families in Rutten willen niet luisteren.” Hij gaf de Ruttenaren tot woensdagav­ond 18 uur de tijd om het beeld te verplaatse­n. “Anders gaan alle misviering­en deze week door in de kapel”, zei pastoor Emmanuel.

Regen

Ghislain Lowette en Bert Musiek, die het beeld in de kerk plaatsten, hielden echter voet bij stuk. “Het beeld wordt al 1.050 jaar op deze plek in de kerk geplaatst. De vorige pastoor heeft deze traditie ook al willen verbreken, maar we geven niet toe. Volgens de pastoor is de kerk van de Heer, niet van Evermarus. Maar een jarige wordt toch ook niet in een hoek gezet om te vieren? De eerste week van mei is deze kerk van Evermarus. In 1968 werd het beeld in de hoek geplaatst omdat de mis toen door de televisie werd uitgezonde­n omdat het de 1.000- jarige viering was. Maar die dag heeft het wel continu geregend.” Haccour Jos Dessers trad zijn kompanen bij: “Ik ben maandag naar de processie in Hakendover geweest en daar stond het beeld van de patroonhei­lige ook in het midden van de kerk. Een traditie verander je niet. Amen en uit.”

Ik draag geen eucharisti­eviering op voor een beeld, zolang ik leef. Ik heb maanden geleden al voorstelle­n gedaan, maar bepaalde families willen niet luisteren

Pastoor Emmanuel KALOMBA

 ?? Foto DIRO ?? Hubert Engelborgh­s, alias hoofdman Hacco, voor het beeld van Evermarus, sprak de aanwezigen toe nadat pastoor Emmanuel niet was opgedaagd voor de mis.
Foto DIRO Hubert Engelborgh­s, alias hoofdman Hacco, voor het beeld van Evermarus, sprak de aanwezigen toe nadat pastoor Emmanuel niet was opgedaagd voor de mis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium