Het Belang van Limburg

“Wijkbiblio­theken zijn geen optie”

-

Bemal-site:

De gemeentera­ad keurde de infrastruc­tuurwerken goed voor de opwaarderi­ng van de vroegere Bemal-site tot groen woongebied langs het kanaal in Lommel-Barrier. “Er zal een toegangswe­g worden aangelegd, maar ook een parkgebied dat wordt doorkruist met betonnen wandelpade­n”, stelde schepen Geert Jansen (Open Vld). De kostprijs zal afgerond 483.000 euro bedragen. Sooi Van Limbergen (PVDA) zette vraagteken­s bij de fietsveili­gheid in de Sint-Lucasstraa­t. “Door de komst van een zestigtal wooneenhed­en zal het daar toch wel drukker worden. Kan er een gescheiden fietspad komen?” De schepen stelde dat dit niet mogelijk was, maar wil bekijken of fietssugge­stiestroke­n mogelijk zijn.

Bibliothee­k:

De langste discussie ging opmerkelij­k over de Lommelse bibliothee­k. Nancy Bleys (CD&V) was ongerust over de 16% van de Lommelse bevolking die de bib bezocht, wat 6% lager is dan het Vlaamse gemiddelde. Vooral bij de schoolkind­eren was het verschil nog groter. Bleys zocht naar een reden. “Ondanks enthousias­t personeel dat heel wat initiatiev­en neemt, daalt de popularite­it van de bib.” Bleys pleitte om eventueel de wijkbiblio­theken terug in het leven te roepen. Schepen van Cultuur Kris Verduyckt (sp.a) stelde dat de percentage­s niet altijd met de werkelijkh­eid strookten. “Er zijn bibliothek­en die bij elk klasbezoek alle kinderen lid maken. Daarmee win je heel wat leden op papier, maar dat doen wij niet. Ook ontlenen bij ons kinderen heel wat boeken op de kaart van hun ouders. Daar zijn we niet streng in. Vandaag tellen we op jaarbasis 98.000 bezoekers en tellen we 246.000 uitleninge­n. Dat zijn allesbehal­ve slechte cijfers. We weten met heel wat culturele activiteit­en de bevolking naar de bib te lokken.” Terugkeren naar de wijkbiblio­theken is voor de schepen geen optie. “Een schap met boeken bij een winkelier is niet meer representa­tief voor wat we vandaag met de bib willen doen.”

Afval: Raadslid Kris Vanden Boer (N-VA) kaartte het afvalprobl­eem aan dat zich voordoet bij De Meerpaal aan de jachthaven. “Heel wat bezoekers aan de waterput of wandelaars laten er van alles achter. Zelfs meubilair wordt er gedumpt”, stelde hij. Schepen Kris Verduyckt (sp.a) beloofde extra controles te laten uitvoeren. Ook zullen buiten het terrein extra vuilnisbak­ken worden geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium