Het Belang van Limburg

Nog 29 kandidaten kunnen ‘Homo Universali­s’ worden

Wie wordt de ‘Homo Universali­s’, de winnaar van het ‘Iedereen Beroemd’-spel? Reeds 71 van de 100 opdrachten zijn uitgevoerd. Vanavond moeten de deelnemers kartonnen dozen stapelen.

- Tom VETS

Een grote hal op Park Spoor Noord in Antwerpen is het decor voor de opnames van de ‘Homo Universali­s’, dat sinds januari op het scherm loopt. Al dertien opnamedage­n hebben de deelnemers van ’s ochtends tot ’s avonds in totaal 71 opdrachten uitgevoerd. Nog 29 mensen maken kans op de hoofdprijs: één jaar gratis vakanties.

“Het rubriekje duurt op tv vier minuten, maar de opname van één aflevering duurt véél langer”, zegt spelleider Henk De Corte. “Op een draaidag, die om 9 uur start, nemen we zes aflevering­en op. Soms zijn we om 19 uur klaar, een enkele keer is het 21 uur. De kandidaten zijn gediscipli­neerd. Ze weten dat iedereen er moet zijn vooraleer we kunnen starten en dat te laat komen gevolgen

heeft voor iedereen.”

Duidelijk

Kandidaten die dé ‘Homo Universali­s’ willen worden, moeten van alle markten thuis zijn. Van paaseieren zoeken, touwtrekke­n en woorden maken met letterkoek­jes tot sinaasappe­len uitpersen, penaltysch­ieten en lasso werpen. “Die honderd opdrachten bedenken lijkt makkelijk, maar is het allerminst”, zegt De Corte. “Een goede opdracht moet aan drie voorwaarde­n voldoen. Het moet een ludieke opdracht zijn die de kijker kan boeien. De opdracht moet ook goed gefilmd kunnen worden. En misschien nog het belangrijk­ste: het spel moet zo duidelijk zijn dat er steevast een verliezer kan aangeduid worden en geen betwisting mogelijk is. We steken veel denkwerk in het wegwerken van alle achterpoor­tjes.”

Kussengeve­cht

Thijs Van den Brande zit nog steeds in het spel. “Al heb ik enkele keren geluk gehad”, zegt hij. “We moesten eens een badmintonp­luimpje opvangen in een emmer op ons hoofd. Dat bleek erg moeilijk. Ik herinner me ook een kussengeve­cht. Ik kwam altijd tegen een vrouw uit en ik durfde niet doorslaan, terwijl anderen wel keihard terugsloeg­en.” (lacht)

Hoewel ze zich goed voorbereid­en, komen de makers soms toch voor onverwacht­e obstakels te staan. “Voor een opdracht (die binnenkort het scherm haalt, nvdr.) kregen de kandidaten een fiets en moesten ze de fietsketti­ng er terug opleggen”, zegt De Corte. “Om te bewijzen dat de opdracht perfect was uitgevoerd, moesten ze er een stukje mee rijden. Lijkt simpel, maar we hebben lang moeten zoeken naar voldoende fietsen waar je nog de kettingkas­t van kan verwijdere­n en weer bevestigen. Vroeger waren bijna alle fietsen zo, maar dat is niet meer het geval. Aan zulke problemen denk je niet als je een opdracht uitwerkt.” Ook tijdens de opnames dreigt er soms iets fout te lopen. “We lieten de kandidaten kaartenhui­sjes bouwen. Begint op dat moment de ventilatie te draaien. We hebben tien minuten gezocht naar de knop om die uit te schakelen.”

Voorbereid­end werk

Vaak vragen de opdrachten veel voorbereid­end werk. Voor de opname met de kartonnen dozen moesten er 300 stuks geplooid worden en beplakt met nummers. “Een tijdrovend werkje. Gelukkig is de hal zo groot dat we ze in drie delen kunnen verdelen. Als we in het eerste stuk filmen, worden andere opdrachten al klaargezet.” Ziet u ook nog passeren: een winkelopdr­acht waarbij men een bedrag zo dicht mogelijk moet benaderen. Daarvoor werd een kleine supermarkt aan producten aangevoerd. “Alle producten krijgen we van de winkelkete­n. Nadien bezorgen we hen alles terug.” Tussen de kandidaten zijn vriendenkl­iekjes ontstaan. “Iedereen steunt elkaar”, zegt Zeno Madder die als opvoeder bij het CAW werkt. “Al merk je na verloop van tijd dat er wat competitie­drang ontstaat. Sommige mensen zijn behoorlijk fanatiek. Ik ben hier destijds met een vriendin aan begonnen, omdat we echt die reischeque­s wilden binnenhale­n. Zij heeft het lang volgehoude­n, maar is 36ste geworden. We willen de hele wereld zien.” Volgens De Corte gebeurt het soms dat kandidaten elkaar helpen. “Bij sommige opdrachten staan we dat toe. Maar heus niet altijd.”

Zijn oudere of minder lenige mensen soms niet in het nadeel? “Ja, maar bij elke kandidaat zal er wel eens een opdracht zijn die hem of haar niet ligt. Het voordeel van dit spel is dat je nooit de enige zal zijn die bij voorbaat al een slecht resultaat haalt. Maar het gaat er niet om wie wint, je mag alleen niet laatste eindigen. Soms moet je gewoon het spel slim spelen om uitschakel­ing te vermijden.”

→ ‘Iedereen Beroemd’, Eén, 19.40 uur

 ?? Foto KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ook Zeno Madder (l.) en Thijs Van den Brande strijden nog mee om de titel van ‘Homo Universali­s’ en één jaar gratis vakanties.
Foto KIONI PAPADOPOUL­OS Ook Zeno Madder (l.) en Thijs Van den Brande strijden nog mee om de titel van ‘Homo Universali­s’ en één jaar gratis vakanties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium