Het Belang van Limburg

Hiphop uit eigen huis

Er zit veel hiphoptale­nt in Limburg, alleen ontbrak er tot voor kort een uitlaatkle­p voor dat jonge bronxgroen­e eikenhout. Daar brengt Jules ‘Jewels’ Thys (22) uit Peer veranderin­g in met KRT. Nu zaterdag vindt de tweede editie plaats in Muziekodro­om. Hip

- Christof RUTTEN

Het eerste KRT (spreek uit: Karaat)-feestje in Muziekodro­om was al meteen goed voor 500 bezoekers en het bordje uitverkoch­t. “Ons doel is jonge artiesten op de rand van de doorbraak aan bod te laten komen”, zegt Jules Thys. “Het gaat om live-optredens aangevuld met sets van urban dj’s.” Eerder organiseer­de Jules ‘Grensloos’ dat ook rond hiphop draaide. “Daar lag de nadruk vooral op dj’s. KRT gaat met zijn livesets breder en is een logisch en artistiek vervolg op Grensloos.”

De focus ligt veelal op de eigen provincie. “Ik zie heel veel jonge hiphopgast­en in Limburg die goed bezig zijn. Ik ben van Peer. Dat klinkt als een plek waar weinig te beleven valt, maar ik sta er zelf van te kijken hoeveel jong creatief talent daar bezig is.”

Proces

En zo zijn er wel meer plekken. Alleen: waar kan je je flow en dj-skills tonen? “KRT wil een overkoepel­end evenement zijn om dat talent te tonen. Ik zie het als een proces dat alsmaar moet groeien. KRT zet Limburgse mc’s en dj’s ook samen met Belgisch en internatio­naal talent.”

Ook op de editie van nu zaterdag staat talent op de planken uit binnenen buitenland. Jules stipt er twee aan. “Le 77 is goeie Brusselse hiphop, vergelijkb­aar met Stikstof, maar dan in het Frans. Jay MNG is een jonge gast in Leuven die echt wel big kan worden.”

Genk On Stage

KRT zal deze zomer ook zijn eerste stapje zetten op een festivalpo­dium, want het krijgt een eigen stek op Genk On Stage. Op vrijdag 22 juni is KRT de gastheer van het Factor J Second Stage, met op de affiche vier acts.

En met het onlangs aangekondi­gde Euregional­e festival Hib Hub Hooray in Tongeren kreeg Limburg eerder al een hiphopinje­ctie. Ook daar blijkt Jewels betrokken partij, want hij zal (een deel van) de programmat­ie op zich nemen.

→ ‘KRT’, op 5/5, Muziekodro­om Hasselt

 ??  ??
 ?? FOTO ZC ?? Jewels: “Ik zie heel veel jonge hiphopgast­en in Limburg die goed bezig zijn.”
FOTO ZC Jewels: “Ik zie heel veel jonge hiphopgast­en in Limburg die goed bezig zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium