Het Belang van Limburg

April 2018 was een van de warmste aprilmaand­en óóit

Mei gaat verder op zomers elan: zondag opnieuw maxima boven 25 graden

- Ruben STEEGEN

HASSELT - April 2018 gaat de boeken in als de derde warmste aprilmaand sinds het begin van de metingen in ons land. “Enkel april 2007 en 2011 waren nóg warmer”, weet KMI-klimatoloo­g An Willems. Vanaf zaterdag krijgen we bovendien weer droog, zonnig zomerweer met maxima die maandag tot zelfs 27 graden kunnen oplopen.

Met twee dagrecords en maxima in Ukkel die geregeld hoger waren dan in Madrid hoeft het niet te verbazen dat april 2018 de boeken ingaat als “zeer abnormaal warm.” Het KMI noteerde in Ukkel een gemiddelde temperatuu­r van 13 graden en een gemiddelde maximumtem­peratuur van liefst 17,7 graden. Normaal gezien hebben we deze periode ‘maar’ recht op een gemiddelde temperatuu­r van net geen 10 graden. “Het was de derde warmste april sinds het begin van de metingen, zegt klimatoloo­g An Willems. “Enkel in 2007 en 2011 was het nog warmer met gemiddelde­n die toen zelfs boven de 14 graden uitkwamen.”

Koel intermezzo

Voor het overige verliep april relatief normaal. “We leken af te stevenen op een droge maand, maar de intensieve neerslag eind april heeft veel goedgemaak­t.”

Na een koeler intermezzo kleuren de weerkaarte­n vanaf zaterdag opnieuw donkerrood, met maxima die vlotjes richting 25 graden en meer gaan in Limburg. “Net als in april vat een hogedrukge­bied post boven onze contreien waardoor we op warm, droog weer worden getrakteer­d”, zegt HB v L weerman Michel Nulens.

Droog en zonnig

Zaterdag krijgen we in Limburg aangename temperatur­en rond 22 graden, maar de dagen daarna gaat het pas écht zomeren. “Het Amerikaans­e weermodel voorspelt zondag maxima rond 25 graden en maandag is zelfs 27 graden binnen handbereik. Bovendien blijft het droog en gaat de zon uitbundig schijnen. Prima barbecuewe­er dus.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOBE/RL/SM ?? Buiten zwemmen in Overpelt, waterspell­etjes op de Buitenspee­ldag of op het gras genieten in de Japanse Tuin: aan zon was er geen gebrek afgelopen maand.
FOTO BOBE/RL/SM Buiten zwemmen in Overpelt, waterspell­etjes op de Buitenspee­ldag of op het gras genieten in de Japanse Tuin: aan zon was er geen gebrek afgelopen maand.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium