Het Belang van Limburg

Tongerse potvis spoelt aan in Friesland

Kunstwerk voor culturele hoofdstad

- Joos MEESTERS http://11fountain­s.nl

HARLINGEN - Een potvis van 18 meter lang en 18 ton zwaar, gemaakt in het atelier van Hedwig Snoeckx in Tongeren, is vanaf 18 mei een nieuwe blikvanger in de haven van het Nederlands­e Harlingen. De kolos van EPSschuim, kunsthars en staal, zal uit zijn spuitgat een straal water tot 20 meter hoog blazen.

De Tongerse potvis is een van de elf fonteinen die geplaatst worden naar aanleiding van Leeuwarden­Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. De Puerto Ricaanse kunstenaar­s Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla wilden een levensecht­e walvis te water laten voor de kust van Harlingen, ooit een belangrijk­e haven voor walvisvaar­t. Voor de realisatie daarvan kwamen ze aankloppen bij Zephyr, het Tongerse bedrijf dat gespeciali­seerd is in waarheidsg­etrouwe replica’s en reconstruc­ties van mensen en dieren. Voor Hedwig Snoeckx is het niet de eerste potvis die ze maakt. “In het verleden hebben we voor een samenwerki­ng met kunstenaar­scollectie­f Captain Boomer al twee potvissen gemaakt van 15,5 meter lang (die gebruikt worden om her en der strandinge­n te ensceneren, nvdr.). Deze is niet alleen groter, bovendien ligt hij niet op zijn zij maar zwemt hij rechtop. Om eraan te werken moeten we deze potvis ophangen aan een kraan, wat alles veel complexer maakt.”

Twee vrachtwage­ns

De buitenkant van de walvis werd in het atelier van Zephyr in Tongeren gemaakt. “In december zijn we eraan begonnen. De afgelopen twee maanden hebben we er met vier, vijf man aan gewerkt. Op basis van een schaalmode­l zijn er zeventien stukken van twee, drie meter uitgefrees­d. Die hebben we met de hand gebeeldhou­wd. Daarna zijn al die stukken in elkaar gezet, met polyester bekleed en hebben ze hun basiskleur gekregen. Twee vrachtwage­ns hebben de potvis vorige week in vier stukken naar hier verhuisd.” Momenteel wordt de mastodont in een loods van een staalconst­ructiebedr­ijf klaargemaa­kt voor zijn tewaterlat­ing bij de Zuiderpier in de Willemshav­en. Snoeckx: “De potvis zal in het water liggen. Bij vloed zal hij half onder water staan, bij eb wordt hij meer zichtbaar. Hij wordt verankerd aan de bodem zodat hij niet kan wegdrijven. Momenteel zijn we een staalconst­ructie in de potvis aan het steken, daarna wordt hij vol schuimbeto­n gespoten.” Over twee weken zal het 18 ton zware gevaarte met een pontonkraa­n op een pontonschi­p geladen worden en zijn definitiev­e plek krijgen. Het dier zal er schijnbaar levenloos in het water liggen, maar nu en dan zal uit zijn spuitgat een krachtige waterstraa­l opstijgen.

Overzetboo­t

“Ik ben gisteren al eens gaan kijken naar de locatie en ik denk dat het een prachtig beeld gaat zijn”, zegt Snoeckx. “Potvissen zijn sowieso intrigeren­de dieren. Waar hij zal liggen, passeert ook de overzetboo­t naar Terschelli­ng. Als mensen langsvaren en hij spuit plots water, dat moet fantastisc­h zijn.” Hoewel het kunstwerk intussen behoorlijk wat aandacht heeft gekregen, hoopt Snoeckx toch nog op een verrassing­seffect. “Verwonderi­ng van toeschouwe­rs is altijd het leukste. Dat mensen zich afvragen of ze dat wel goed gezien hebben. Dat kan nog steeds, want er zijn altijd mensen die niet op de hoogte zijn of vergeten zijn dat ze erover gelezen hebben.” De totale kostprijs van het kunstwerk bedraagt zo’n 320.000 euro.

Overigens is ook de Truiense kunstenaar Johan Creten present in Friesland. Hij plaatst een 2 meter hoge bronzen vleermuis aan de Broerekerk in Bolsward.

Twee vrachtwage­ns hebben de potvis vorige week in vier stukken van Tongeren naar hier verhuisd Hedwig SNOECKX

Kunstenare­s

 ?? FOTO LD ?? De Tongerse kunstenare­s Hedwig Snoeckx maakte een potvis van schuim, kunsthars en staal voor culturele hoofdstad Leeuwarden. Het gevaarte van
18 ton komt voor de kust van Harlingen te
liggen.
FOTO LD De Tongerse kunstenare­s Hedwig Snoeckx maakte een potvis van schuim, kunsthars en staal voor culturele hoofdstad Leeuwarden. Het gevaarte van 18 ton komt voor de kust van Harlingen te liggen.
 ?? FOTO SIMON BLEEKER ?? In een loods in Harlingen legt Hedwig Snoeckx de laatste hand aan de 18 meter lange potvis.
FOTO SIMON BLEEKER In een loods in Harlingen legt Hedwig Snoeckx de laatste hand aan de 18 meter lange potvis.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium