Het Belang van Limburg

Trump voorgedrag­en voor Nobelprijs Vrede

-

WASHINGTON - Een groep Republikei­nen van het Amerikaans­e Congres heeft hun partijgeno­ot en president Donald Trump officieel voorgedrag­en voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat heeft de conservati­eve zender Fox News gemeld.

Achttien leden van de Grand Old Party onderteken­den een brief die dinsdag naar het Noorse Nobelcomit­é is gestuurd. Zij vinden dat president Trump in 2019 – voor 2018 was het al te laat – de prestigieu­ze vredesprij­s moet krijgen omdat hij “onvermoeid maximale druk op Noord-Korea heeft uitgeoefen­d om een einde te maken aan zijn onwettig wapenprogr­amma en vrede te brengen in de regio”. De Republikei­nen roemen in de door Fox aangehaald­e brief hun president omdat die de “internatio­nale gemeenscha­p, inclusief China, succesvol heeft verenigd, om één van de meest succesvoll­e regimes van internatio­nale sanctie op te leggen”. Die strafmaatr­egelen “hebben de economie van Noord-Korea gedecimeer­d en hebben volgens ruime inschattin­g Noord-Korea naar de onderhande­lingstafel teruggebra­cht”.

De Republikei­nen zien nog het ruimer. “Wij denken dat niemand meer de erkenning van het Comité in 2019 verdient dan president Trump voor zijn onvermoeib­are inzet om vrede in onze wereld te brengen.” Trumps voorganger Barack Obama won in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium