Het Belang van Limburg

“De Katholieke Kerk moet seksualite­itsbelevin­g van homo’s ook respectere­n”

Kardinaal Jozef De Kesel wil nadenken over alternatie­f huwelijk voor LGTB-mensen

- Maarten GOETHALS

MECHELEN - Een uitwisseli­ng van ringen kan niet, maar wel een gebedsvier­ing. Kardinaal Jozef De Kesel wil tegemoetko­men aan de vraag van LGTB-gelovigen voor een soort symbolisch­e erkenning als koppel.

“De Katholieke Kerk moet homoseksue­len en lesbiennes meer respectere­n, ook in hun seksualite­itsbelevin­g.” Dat liet kardinaal Jozef De Kesel optekenen in een recent gesprek met de LGTB-gemeenscha­p. De uitspraak gaat verder dan wat de officiële leer voorschrij­ft: homoseksua­liteit mag, maar niet in de praktijk. Wat neerkomt op seksuele onthouding.

Nood aan respect

De Kesel kreeg een tweetal weken geleden bezoek op het aartsbissc­hoppelijk paleis van de Holebiwerk­ing Mechelen (HLWM), om “ongedwonge­n en vlot” te praten over het welzijn van LGTB-mensen. “Niet zo lang geleden zouden jullie hier nooit zijn binnengera­akt”, klonk het bij aanhef van het gesprek. Specifiek over het officiële standpunt van Rome, zei De Kesel: “Iedereen voelt aan dat het niet meer houdbaar is. Paus Franciscus zei een poos geleden over holebi’s: ‘Wie ben ik om mensen die God zoeken te veroordele­n?’ Dat is niet niks, die uitspraak. Die woorden waren tien jaar geleden ondenkbaar. Ze getuigen van zijn persoonlij­ke overtuigin­g. Franciscus heeft zijn stempel gedrukt. Dat valt niet zomaar terug te draaien. Ook niet onder een nieuwe paus. Al geef ik toe dat de woorden van Franciscus niet overal in goede aarde vielen.” Om te besluiten: De tijden veranderen, ook in de Kerk.”

Persoonlij­ke ontmoeting

Geert De Kerpel, woordvoerd­er van de kardinaal, benadrukt dat het “om een persoonlij­ke ontmoeting ging. De Kesel wil de homoseksue­le mensen nabij zijn en hen helpen in hun situatie. Hij heeft hen ook gesproken over hun relatie in onderschei­d met een christelij­k huwelijk tussen man en vrouw. Als er in het standpunt van de Kerk terughoude­ndheid is, dan juist om de grote waarde van huwelijk en gezin te vrijwaren.”

Al bij zijn aantreden als aartsbissc­hop huldigt De Kesel een gematigde toon tegenover homoseksua­liteit. In zijn eerste persconfer­entie pleitte hij voor “meer nood aan respect en eerbied.” In het algemeen tonen Belgische bisschoppe­n grotere openheid, sinds het vertrek van André Léonard, de vorige aartsbissc­hop. Zo pleitte de Antwerpse bisschop Johan Bonny ervoor dat de Kerk “de liefdesrel­atie tussen homoseksue­len zou erkennen.”

Geen ringen

Maar betogen voor meer respect, betekent niet automatisc­h een gelijkscha­keling met de man-vrouwrelat­ie, nog steeds de norm in de katholieke kerk. En al zeker niet wat de symbolisch­e praktijken betreffen. Een huwelijk in de kerk voor LGTB-mensen lijkt ook voor De Kesel, ondanks zijn vooruitstr­evendheid, een brug te ver. Een kerkelijke ‘zegening’ ziet hij niet zitten, omdat het te veel op een ‘inzegening’ lijkt van een huwelijk.

Als homoseksue­len dan toch een kerkelijk symbool willen, dan denkt De Kesel eerder aan een ‘dankvierin­g’ of een ‘gebedsvier­ing’. “Maar een uitwisseli­ng van de ringen kan niet.”

 ?? Foto BELGA ?? Kardinaal De Kesel: “De tijden veranderen, ook in de Kerk.”
Kardinaal Josef DE KESEL
Foto BELGA Kardinaal De Kesel: “De tijden veranderen, ook in de Kerk.” Kardinaal Josef DE KESEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium